Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de som dör i Gaza är barn. Både Rädda Barnen och Unicef har riktat hård kritik mot hur barnen drabbas av kriget. Obs: Varning för obehagliga bilder. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Läkare utan gränser: Klinik beskjuten

En klinik tillhörande Läkare utan gränser i Gaza stad besköts på måndagen. Det skriver organisationen på X.

"Våra kollegor såg att en vägg hade rivits ner och att en del av byggnaden stod i brand, samtidigt som hårda strider pågick runt omkring. En israelisk stridsvagn sågs på gatan" skriver organisationen.

Överblick

Minst 45 döda i flyganfall mot Deir al-Balah

Israeliska flyganfall mot Deir al-Balah i centrala Gaza under tisdagen uppges ha dödat minst 45 personer, enligt Dr. Eyad Al-Jabri, chef vid Shuhada Al-Aqsa sjukhuset i staden. Det rapporterar Reuters.

Bilder visar hur personer gräver i spillrorna av ett hus som kollapsade efter anfallen.

Siffrorna har inte bekräftats av oberoende källor.

Palestinier söker efter överlevande bland spillrorna av ett förstört hus i Deir Al Balah i södra Gazaremsan den 5 december. Foto: Mohammed Vet/EPA/TT
Palestinier söker efter överlevande bland spillrorna av ett förstört hus i Deir Al Balah i södra Gazaremsan den 5 december. Foto: Mohammed Vet/EPA/TT
Markerad händelse

Hamas: Släpper inga fler gisslan

Det blir inga fler förhandlingar eller frisläppta gisslan förrän Israel slutar attackera Gazaremsan, säger en företrädare för Hamas vid en pressträff, rapporterar Reuters.

- Vi håller Netanyahu fullt ansvarig för de israeliska gisslans liv och för att ha förhindrat fullföljandet av utväxlingsavtalet, säger han.

Uttalandet är en upprepning av vad terrororganisationen sa i lördags. De påstod då att alla kvarvarande gisslan är nuvarande eller före-detta soldater i Israels armé.

Enligt Israel sitter fortfarande 137 personer som gisslan i Gaza.

Skadade barn ligger på golvet på Nasser-sjukhuset i Khan Yunis efter israeliska flyganfall mot södra Gaza den 5 december.

Skadade barn ligger på golvet på Nasser-sjukhuset i Khan Yunis efter israeliska flyganfall mot södra Gaza den 5 december.
Foto: Haitham Imad/EPA/TT.
Markerad händelse

Israels militär: Strider "i hjärtat av" Khan Yunis

Staden Khan Yunis i södra Gazaremsan intogs av israelisk militär under tisdagen och nu pågår strider "i hjärtat av staden" enligt israelisk militär. Det rapporterar Reuters.

Den israeliska militären uppger att hundratals bomber och annan ammunition har släppts över Gaza vilket gör tisdagen till dagen med de tyngsta striderna sedan markinvasionen av Gaza, sa en befälhavare för IDF under tisdagen, enligt Reuters.

"Den mest intensiva dagen sedan början av markoperationen - när det kommer till att döda terrorister, antalet eldstrider och användningen av eldkraft på marken och från luften", sa IDF:s befälhavare Yaron Finkelman på tisdagen.

Han sa även att det pågår strider "i hjärtat av" Jabalya, norr och Gaza Stad och i Shejaiya som ligger öster om staden.

En kvinna, på sjukhuset i Khan Yunis, sörjer sitt barn och sin man som dödades i en israelisk attack Foto: Fatima Shbair/AP/TT.
En kvinna, på sjukhuset i Khan Yunis, sörjer sitt barn och sin man som dödades i en israelisk attack under tisdagen den 5 december. Foto: Fatima Shbair/AP/TT.

Libanesiska armén: Soldat dödad i israelisk attack

En libanesisk soldat uppges ha dödats och ytterligare tre skadats av israelisk beskjutning nära den israeliska gränsen i södra Libanon. Det uppger den libanesiska armén i ett uttalande under tisdagen, enligt Reuters.

Under måndagen uppgav den israeliska militären (IDF) att Hizbollah skjutit raketer mot norra Israel från libanesiskt territorium under dagen. IDF uppger att de har svarat med attacker mot Hizbollah inne i Libanon.

Markerad händelse

"Enorm risk" för terrordåd i EU

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson.

- Med kriget mellan Israel och Hamas och den ökande polarisering som det skapar i vårt samhälle, och med kommande julhelgen, så är det en enorm risk för terroristattacker i EU, säger Johansson på väg in till tisdagens möte med ländernas inrikes- och justitieministrar i Bryssel.

- Vi kommer att göra tillgängligt ytterligare 30 miljoner euro (cirka 339 miljoner svenska kronor) för skydd av exempelvis religiösa platser, berättar inrikeskommissionären.

På mötet väntas särskilda diskussioner om terrorläget med anledning av dådet i Bryssel i oktober då två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl.

Markerad händelse

IDF-källa om dödssiffrorna: "Siffrorna är mer eller mindre korrekta"

I en intervju med CNN kommenterar Jonathan Conricus, talesperson för IDF, uppgifterna från AFP att för varje Hamaskrigare som dödas i Gaza så dödas också två civila.

– Jag kan bekräfta rapporterna och jag tror våra siffror kommer bli bekräftade, säger han.

Men samtidigt kallar han förhållandet mellan antalet döda civila och Hamaskrigare "väldigt positivt".

– Om det stämmer, så ifall man jämför med andra strider i stadsmiljö mellan soldater och en terrororganisation som använder civila som mänskliga sköldar så ser man att det förhållandet är väldigt positivt och kanske unikt i världen, säger Conricus i intervjun.

Han tillägger att IDF gör stora ansträngningar till att minimera civila dödsoffer.

Enligt hälsodepartementet i det av Hamas styrda Gaza har uppemot 16 000 människor – de flesta kvinnor och barn – dödats i israeliska attacker sedan den 7 oktober då terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel.

På frågan om medierapporter om att det innebär att ungefär 5 000 milismän från terrorstämplade Hamas dödats stämmer, svarar en israelisk militärkälla att "siffrorna är mer eller mindre korrekta", skriver TT.

SVT söker Jonathan Conricus.

Den svenska talespersonen för IDF, Jonathan Conricus, säger i CNN att han kan bekräfta tidigare rapporter från AFP att två civila dött för varje Hamaskrigare i de israeliska attackerna mot Gaza.

Ett skadat barn bärs till Nasser-sjukhuset i Khan Yunis på tisdagsmorgonen.

De israeliska flyganfallen över södra Gaza har fortsatt under måndagsmorgonen. I helgen sa IDF att man även kommer utvidga sin markoffensiv över hela Gazaremsan. Hittills har markstriderna mest utspelat sig i de norra delarna.

En man springer med ett gråtande barn i famnen.
Bild: Mahmud Hams/ AFP/ TT

63 journalister dödade i kriget

Den senaste månaden har varit den dödligaste någonsin sedan organisationen Committee to protect journalists började göra sina mätningar 1992.

Sedan krigets början den 7 oktober har 63 journalister bekräftats döda av organisationen till och med den 4 december.

56 av dem är palestinier, fyra israeler och tre libaneser. Dessutom har flera journalister förlorat familjemedlemmar under tiden de varit i tjänst.

CPJ uppger också att IDF sagt till de två stora nyhetsbyråerna Reuters och AFP att man inte kan garantera deras medarbetares säkerhet i Gaza. Detta efter att båda mediehusen bett IDF om garantier att deras medarbetare inte skulle bli måltavlor för israeliska flyganfall.

WSJ: Israel överväger att fylla Hamas tunnlar med vatten

Tidningen Wall street journal skriver att Israel har samlat en stor mängd vattenpumpar som man överväger att använda för att svämma över Hamas tunnlar med havsvatten. Uppgifterna kommer enligt tidningen från en amerikansk myndighetskälla.

Målet ska vara att driva ut Hamaskrigare från tunnlarna men åtgärden kan också hota Gazas vattenförsörjning.

Enligt tidningen ska IDF för ungefär en månad sedan samlat ett flertal stora vattenpumpar norr om flyktinglägret Al-Shati i norra Gaza i anslutning till havet.

Om IDF skulle vidta åtgärden eller ej är oklart. Hamas sägs dessutom hålla flera av sina israeliska gisslan just i sina tunnlar.

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas