Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de som dör i Gaza är barn. Både Rädda Barnen och Unicef har riktat hård kritik mot hur barnen drabbas av kriget. Obs: Varning för obehagliga bilder. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överenskommelse om gisslan nära enligt Biden

En överenskommelse mellan Israel och Hamas, där Hamas släpper gisslan mot att Israel pausar sin offensiv, kan vara nära enligt USA:s president Joe Biden, rapporterar BBC.

Under en Thanksgiving-cermoni i Vita huset på måndagen fick Biden frågan av en reporter om ryktet om en närstående överenskommelse stämmer, varpå presidenten svarade "jag tror det".

Beskedet kommer en dag efter att Washington Post rapporterat om en att en överenskommelse mellan parterna är närstående.

Bild: Michael Reynolds/EPA/TT

Överblick

Se bilderna innan och efter vapenvilan i Gaza

I klippet syns hur luftangrepp satte igång i Gaza direkt efter vapenvilans slut fredag morgon.

Hälsovårdsmyndigheter i Gaza, som kontrolleras Hamas, sade att över 180 personer dött av angepp bara under fredagen. IDF angav att de under fredagen slog till mot 200 platser, vilka de uppgav som terrormål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till vänster en åsna med ett tungt packat ekipage och en kamel med packning på ryggen. Till höger en vit pick-up som har ett fullpackat släp. Flera personer är i ekipaget och i bilen.
Palestinier flyr från södra staden Khan Yunis till Rafah. Den israeliska militären, IDF, har uppmanat invånare att fly från staden då de tror att Hamas ledning befinner sig där och ser delar av staden som en krigszon. Foto: Mahmud Hams/AFP/TT

Larm om raketer mot i Israel - IDF besvarar attack från Hizbollah

Israel har utfärdat flyglarm på flera platser i landet med anledning av inkommande raketbeskjutning. Det rapporterar Haaretz.

Det gäller områdena vid gränsen mot Gaza och vid gränsen mot Libanon. Även i centrala Israel har larm utfärdats.

Den israeliska militären IDF uppger att Hizbollah skjutit raketer mot norra Israel från libanesiskt territorium under dagen. IDF uppger att de har svarat med attacker mot Hizbollah inne i Libanon. Tre israeliska soldater uppges ha skadats lindrigt under en av attackerna tidigare i dag.

Markerad händelse

Vittnen: Israeliska stridsvagnar avancerar i södra Gaza

Israeliska stridsvagnar och stridsfordon har setts inne i södra Gaza vid utkanterna av staden Khan Yunis. Det säger vittnen på plats till AFP.

Israel har sagt att de nu ska utöka markoffensiven även till södra Gaza och nu uppges israeliska styrkor ha tagit sig cirka två kilometer in i södra Gazaremsan vid al-Qarara.

"De håller vägen Salah al-Din på bägge sidor och skär nu av den mellan Deir al-Balah och Khan Yunis. De skjuter granater och finkalibrigt mot bilar och människor som försöker ta sig genom området", säger ett vittne till AFP.

Israel: Operationen i norra Gaza är nästan klar

Israels militära markoperation i norra Gaza har nästan nått sina mål. Det säger generalen Hisham Ibrahim till den israeliska arméns radiokanal.

"Vi har börjat expandera markoperationen till andra delar av Gazaremsan, vi har ett enda mål och det är att störta terrorgruppen Hamas", säger Ibrahim.

Markerad händelse

Israel: 200 mål attackerade under natten

Den israeliska militären uppger på X att de har attackerat cirka 200 mål under natten till måndag. Enligt IDF har samtliga attacker varit riktade mot Hamas och flera byggnader och fordon tillhörande terrorgruppen ska ha beskjutits av marktrupper och flyganfall.

En av platserna som attackerats uppges vara en skola där IDF säger att Hamas haft militär verksamhet och att man har hittat vapen, utrustning och tunnelschakt.

Flera medier och hjälporganisationer har samtidigt rapporterat att nattens bombningar har varit intensiva och att flera civila har dödats och skadats.

Nederländerna stäms efter vapenexport till Israel

Den nederländska staten har stämts av tre människorättsorganisationer, rapporterar Reuters.

Nederländerna har exporterat stridsflygplansdelar till Israel och organisationerna menar att staten därmed är medskyldiga till krigsbrott som de påstår att Israel har begått via sina flygbombningar av Gaza.

Leveranserna av delar har fortsatt även efter den 7 oktober. Den nederländska försvarsministern har i en skrivelse till parlamentet försvarat beslutet med att det inte går att fastställa att de flygplan som landet exporterat delar till har varit inblandade i några krigsbrott.

Israel förnekar att krigsbrott har begåtts och menar att deras operationer i Gaza är i linje med folkrätten.

Israels ambassadör: Anklagelserna om folkmord är falska

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman tillbakavisar anklagelserna om att Israel bedriver ett folkmord på palestinier i Gaza i en intervju med DN.

– Vi dödar inte alla i Gaza. Anklagelser om att Israel skulle bedriva ett folkmord är helt falska. Tyvärr hamnar civila emellan, men det är inte systematiskt. Det är inte ett medvetet dödande av ett folk, säger Ziv Nevo Kulman.

Han säger även att Israel gör allt de kan för att minimera palestiniernas lidande och att det är Hamas som är ytterst ansvariga för situationen.

IDF: Hamasledare dödad i flygbombning

Israeliska styrkor har i en flygbombning dödat ett seniort befäl inom Hamas. Det skriver IDF på X utan att ge ytterligare detaljer om när och var det hände.

Mannen uppges ha varit inblandad i attacken mot Israel den 7 oktober och i Hamas operationer i sjukhuset al-Shifa.

Israel har under helgen flygbombat södra Gaza och staden Khan Yunis har attackerats särskilt hårt. Unicef på plats i Khan Yunis beskriver det som den värsta bombningen hittills under kriget. Israel uppger att de tror att Hamas ledning har sitt fäste i Khan Yunis.

Intensiva bombningar i södra Gaza under natten

Under söndagskvällen och natten har Israel fortsatt beskjuta södra Gaza. Det rapporterar flera medier.

"I södra Gaza sker nu den värsta bombningen hittills under kriget", skrev James Elder, talesperson för Unicef som befinner sig i staden Khan Yunis på X.

Israels militär säger att de tror att Hamas ledning är baserad i Khan Yunis och att delar av staden nu anses vara en krigszon. IDF har släppt flygblad över staden där man uppmanar civila att evakuera längre söderut till Rafah eller mot kusten i sydvästra Gaza.

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas