Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de som dör i Gaza är barn. Både Rädda Barnen och Unicef har riktat hård kritik mot hur barnen drabbas av kriget. Obs: Varning för obehagliga bilder. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Enighet om krisregering i Israel 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är överens med oppositionsledaren och tidigare försvarsministern Benny Gantz om att bilda en krisregering och ett så kallat krigskabinett, rapporterar AP.

Israels ytterhöger-regering, ledd av Netanyahu, har en knapp majoritet i parlamentet, Knesset.

I krigskabinettet kommer utöver Netanyahu och Gantz även
försvarsminister Yoav Gallant att ingå, enligt ett dokument som offentliggjorts av Gantz.

Den nya regeringen ska enligt dokumentet inte att anta några lagar eller fatta beslut vid sidan om frågor som rör kriget mot terrororganisationen Hamas. Det innebär i så fall att det hårt kritiserade rättsreformen inte går igenom medan krisregeringen styr, rapporterar CNN.

Det ser inte ut som att Yair Lapid och hans parti Yesh Atid kommer att finnas med i krisregeringen. Det är ännu oklart vad som händer med Netanyahus befintliga regeringspartner, en samling högerextrema och ultraortodoxa partier.

Överblick

Ett skadat barn bärs till Nasser-sjukhuset i Khan Yunis på tisdagsmorgonen.

De israeliska flyganfallen över södra Gaza har fortsatt under måndagsmorgonen. I helgen sa IDF att man även kommer utvidga sin markoffensiv över hela Gazaremsan. Hittills har markstriderna mest utspelat sig i de norra delarna.

En man springer med ett gråtande barn i famnen.
Bild: Mahmud Hams/ AFP/ TT

63 journalister dödade i kriget

Den senaste månaden har varit den dödligaste någonsin sedan organisationen Committee to protect journalists började göra sina mätningar 1992.

Sedan krigets början den 7 oktober har 63 journalister bekräftats döda av organisationen till och med den 4 december.

56 av dem är palestinier, fyra israeler och tre libaneser. Dessutom har flera journalister förlorat familjemedlemmar under tiden de varit i tjänst.

CPJ uppger också att IDF sagt till de två stora nyhetsbyråerna Reuters och AFP att man inte kan garantera deras medarbetares säkerhet i Gaza. Detta efter att båda mediehusen bett IDF om garantier att deras medarbetare inte skulle bli måltavlor för israeliska flyganfall.

WSJ: Israel överväger att fylla Hamas tunnlar med vatten

Tidningen Wall street journal skriver att Israel har samlat en stor mängd vattenpumpar som man överväger att använda för att svämma över Hamas tunnlar med havsvatten. Uppgifterna kommer enligt tidningen från en amerikansk myndighetskälla.

Målet ska vara att driva ut Hamaskrigare från tunnlarna men åtgärden kan också hota Gazas vattenförsörjning.

Enligt tidningen ska IDF för ungefär en månad sedan samlat ett flertal stora vattenpumpar norr om flyktinglägret Al-Shati i norra Gaza i anslutning till havet.

Om IDF skulle vidta åtgärden eller ej är oklart. Hamas sägs dessutom hålla flera av sina israeliska gisslan just i sina tunnlar.

Markerad händelse

Rapport: Gjorde miljardvinst inför Hamas-attacken

Endast fem dagar innan Hamas attack mot Israel den 7 oktober gjorde någon - eller några - en miljardvinst genom att dra nytta av israeliska aktier som man förutspådde skulle sjunka. Det säger bland annat kommissionären Robert J. Jackson vid USA:s motsvarighet till Finansinspektionen, enligt Haaretz.

Jackson har granskat stora mängder riktade blankningar som utfördes den 2 oktober. I korta drag innebär blankning att man utför en försäljning av aktier man inte äger - för att göra vinst om de tappar i värde.

”Våra fynd tyder på att börsmäklare med information om de kommande attackerna tjänade på dessa tragiska händelser”, låter det i rapporten. Man tillägger att det är "extremt osannolikt" att kvantiteten blankningar var en slump.

Haaretz skriver att 227 000 blankningar utfördes den 2 oktober, medan det endast sker några tusen en "vanlig dag".

Gaza nästan helt utan internet

Palestinska röda halvmånen sa under måndagen att organisationen har tappat kontakten med sina medarbetare inne i Gaza på grund av ett kommunikationsavbrott gör att internet och telekommunikationstjänster ligger nere, rapporterar CNN.

Organisationen sa att de var extra oroliga för att det påverkar möjligheten att kalla på hjälp "och hindrar ambulansernas ankomst till de skadade."

Under måndagskvällen publicerade den Londonbaserade organisationen Netblocks mätningar som visar "nästan totalt internetavbrott" i Rafah-regionen på Gazaremsan.

Markerad händelse

"De säger att de bara väntar på att dö när som helst"

De södra delarna av Gaza är koncentrerade med flyktingar från norr - samtidigt som Israel har påbörjat flera markoffensiver även i syd.

SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid beskriver hur människor i de utsatta delarna är väldigt rädda för sina liv.

Hör mer från honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel uppmanar WHO att tömma Gazaförråd

Israels militär (IDF) uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett av organisationens förråd i södra Gaza.

Uppmaningen lyder att detta ska ske inom 24 timmar för att markoffensiverna sedan kommer att göra att medicinerna som finns i förrådet kommer bli "obrukbara".

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, bekräftar på X, att WHO har tagit emot uppmaningen från den israeliska militären.

Han vädjar samtidigt till Israel "att dra tillbaka ordern".

(SVT-TT)

Markerad händelse

Israels Försvarsmakt: "Måste slutföra det vi börjat"

Hundratusentals palestinier har i flera veckor uppmanats att fly till de södra delarna av Gaza medan Israel främst utfört sin markoffensiv mot de norra delarna.

Nu har Israel inlett markoffensiver även i söder, bland annat i städerna Khan Yunis och Rafah. Den israeliska försvarsmakten hänvisar civila att söka skydd i vad som beskrivs som en humanitär zon vid området al-Mawasi i sydvästra Gaza.

- Det är dit vi ber civilbefolkningen att gå när det är stridsföring i Khan Yunis, säger Jonathan Conricus, talesperson vid Israels försvarsmakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

UNRWA: Antalet civila som dödas ökar snabbt

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) skriver i ett pressmeddelande att antalet civila som dödas ökar snabbt.

De israeliska styrkornas attacker pågår efter ytterligare en evakueringsorder för att flytta människor från Khan Yunis till Rafah.

"Evakueringsordern skapade panik, rädsla och oro. Åtminstone ytterligare 60 000 människor tvingades flytta till redan överfulla UNRWA:s skyddsrum, och fler bad om att få skydd. Många har redan fördrivits mer än en gång på flykt från kriget i andra delar av Gaza." skriver hjälporganisationen.

En begravning av en familj vars 13 medlemmar dödades i ett israeliskt flyganfall under natten mot måndagen den 4 december. Foto: Mahmud Hams/AFP/TT
En begravning av 13 medlemmar i en familj som dödades i ett israeliskt flyganfall under natten mot måndagen den 4 december. Foto: Mahmud Hams/AFP/TT

FN-chefen: Skona civila från mer lidande

Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, vädjade till Israel under måndagen att "undvika ytterligare åtgärder som skulle förvärra den redan katastrofala humanitära situationen i Gaza och att skona civila från mer lidande", sa en FN:s talesperson Stephane Dujarric, enligt Reuters.

"Generalsekreteraren upprepar behovet av obehindrat och uthålligt humanitärt bistånd för att möta behoven hos folket över hela remsan", sa talespersonen.

Ett tältläger i Rafah i södra Gazaremsan, måndagen den 4 december. Foto: Fatima Shbair/AP/TT
Ett tältläger i Rafah i södra Gazaremsan, måndagen den 4 december. Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas