Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt israeliska medier gör sig landets militär redo för att inleda sin markoffensiv mot Rafah, i södra Gaza. ”Allt tyder på att en markinvasion är nära”, säger utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia, på plats i Jerusalem. Foto: Marco Nilsson

Senaste nytt om Hamas och Israel

"Enorm risk" för terrordåd i EU

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson.

- Med kriget mellan Israel och Hamas och den ökande polarisering som det skapar i vårt samhälle, och med kommande julhelgen, så är det en enorm risk för terroristattacker i EU, säger Johansson på väg in till tisdagens möte med ländernas inrikes- och justitieministrar i Bryssel.

- Vi kommer att göra tillgängligt ytterligare 30 miljoner euro (cirka 339 miljoner svenska kronor) för skydd av exempelvis religiösa platser, berättar inrikeskommissionären.

På mötet väntas särskilda diskussioner om terrorläget med anledning av dådet i Bryssel i oktober då två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl.

Överblick

Markerad händelse

Palestinska presidenten: Nya fredssamtal i veckan

Mahmoud Abbas, president för den palestinska myndigheten på Västbanken, kommer att försöka föra fredssamtal under veckans World Economic Forum-sammanträdande i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, rapporterar Reuters.

"Vi har nyckelspelarna på plats i Riyads nu och förhoppningsvis kan diskussioner leda till en fredsprocess", sa Norges utrikeminister Børge Brende och påpekade att den humanitära situationen i Gaza står på agendan.

Han säger också att det finns "momentum" i förhandlingarna om en vapenvila och utväxling av fångar och gisslan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Kan ta 14 år att röja Gazas ruiner

En uppskattning från FN gör gällande att det skulle ta uppemot 14 år att ta bort allt bråte från Gaza efter kriget.

Hör fler siffror om röjningsarbetet i videon.

Markerad händelse

Tre döda i israelisk attack mot Libanon

Tre personer har dödats i israeliska attacker mot södra Libanon. Av de tre tillhörde två den Irantrogna shiamilisen Hizbollah, meddelar rörelsen.

Gränsen mellan Israel och Libanon har varit föremål för våldsamma skärmytslingar så gott som dagligen den senaste tiden.

Hizbollah har intensifierat sina angrepp mot Israel efter bombningen av Irans konsulat i syriska Damaskus för ett par veckor sedan, som Israel anklagas för.

Israels armé sade i ett uttalande på fredagen att de dödat ytterligare en "islamistisk terrorist" i Libanon i en separat flygräd.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora skador i Rafah efter israelisk attack

På bilder från från Reuters så kan människor ses be över döda kroppar efter vad nyhetsbyrån menar är en Israelisk attack mot den sydliga Gazastaden Rafah, som ska ha inträffat under lördagen.

På videomaterialet syns också vad som verkar vara två kroppar, inlindade i vitt tyg. Israel har inte kommenterat uppgifterna om attacken.

Se klippen från Rafah i videon.

Markerad händelse

Uppgifter: Båtar med nödhjälp på väg till Gaza igen

De havsburna nödhjälpsleveranserna till Gaza har återupptagits, uppger en cypriotisk källa till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt källan ska ett mindre fartyg lastat med livsmedel ha lämnat hamnstaden Larnaca på Cypern sent på fredagen.

I torsdags meddelade amerikansk militär att en sedan tidigare utlovad provisorisk hamn har börjat byggas i Gaza.

Hjälpsändningarna via havskorridoren i Medelhavet stoppades efter den dödliga attacken mot hjälporganisationen World Central Kitchens fordon i början av april.

Sju av organisationens anställda dödades då i ett angrepp som Israel hävdat var "ett misstag".

(TT)

Markerad händelse

Tankfartyg träffat av robotar i Röda havet

Under fredagen träffade minst två robotar ett tankfartyg utanför Jemens kust, skriver den brittiska flottans tjänst UKMTO på X.

Skrovet på skeppet ska ha skadats av explosionerna, men det finns i nuläget inga uppgifter om bränsle- eller oljeläckage.

En talesperson från den Iranstödda huthirörelsen i Jemen har tagit på sig ansvaret för attacken - som den senaste i en våg av anfall med syftet att markera mot Israels krigsföring i Gaza.

Markerad händelse

Hamas: Israeliskt förslag om vapenvila mottaget

Hamas säger sig ha mottagit Israels officiella svar i förhandlingarna om en möjlig framtida vapenvila, rapporterar Reuters.

- I dag har Hamas tagit emot det officiella svaret från de sionistiska ockupanterna angående rörelsens ståndpunkt, vilket levererades till de egyptiska och qatariska förhandlarna, säger Khalil al-Hayya, en av Hamas högsta ledare i Gaza, i ett uttalande under natten till lördag.

Han uppger att Hamas kommer att studera förslaget innan de lämnar in sitt svar.

Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Egyptisk delegation till Israel

En egyptisk delegation har sänts till Israel i ett försök att återuppväcka förhandlingarna om gisslan och att få till stånd ett eldupphör med terrorklassade Hamas, uppger egyptiska och israeliska tjänstemän för CNN.

Enligt en israelisk källa ska delegationen också diskutera koordinering av säkerhetsfrågor vid en eventuell israelisk operation i Rafah.

Egypten oroar sig för konsekvenserna av en fullskalig israelisk insats i Rafah, nära den egyptiska gränsen, där omkring en miljon palestinier sökt skydd de senaste månaderna.

Tidigare medlingsförsök från Qatar och Egypten har misslyckats.

Markerad händelse

EU klubbar nytt miljardstöd till Gaza

EU har beslutat att ge 68 miljoner euro, nära 800 miljoner kronor, i humanitärt bistånd till Gaza.

"Den redan fruktansvärda humanitära situationen i Gaza har nått en katastrofal nivå för befolkningen på 2,2 miljoner, som resulterat i en höga dödstal bland civila och en påtaglig risk för svält", skriver kommissionen i ett uttalande.

Det utökade stödet ska gå till leveranser av livsmedel, vatten och sanitet och till skydd för Gazaborna.

Svensk • Vet SVT något om gisslan i Gaza? Lever dom? Varför är det så tyst om gisslan?

Hej!

Den exakta siffran är oklar. Hamas tros fortfarande hålla omkring 130 personer gisslan, av de drygt 250 som tillfångatogs den 7 oktober.

Enligt Israels uppskattningar tros omkring 100 av gisslan fortfarande vara vid liv.

I veckan uppmanade ledare för USA, Storbritannien, Frankrike och ytterligare femton andra länder Hamas att frige gisslan i utbyte mot bland annat vapenvila och utökat humanitär hjälp.

Men hittills har Israel och Hamas, trots intensiva förhandlingar med hjälp av USA, Egypten och Qatar, inte nått en överenskommelse.