Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gazabon Rabab Magharis hus förstördes: ”Mina drömmar har krossats”. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Billström (M): Sverige kan stödja insats i Röda havet

Sverige undersöker möjligheterna att stödja insatserna i Röda havet, meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) på fredagseftermiddagen.

- Det handlar om en EU-mission och initiala diskussioner pågår nu i EU-kretsen. Det är därför för tidigt att tala om vilken typ av insatser det kan komma att handla om, säger han till SVT.

Tyska medier har rapporterat att landet vill att EU ska skicka en mission till Röda havet och enligt Billström är stödet stort även i svenska regeringen.

- Sverige stödjer fullt ut de ansträngningar som görs för att upprätthålla säkerhet och fri sjöfart i regionen, säger han.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fler dödade i nya attacker mot Rafah

Israeliska styrkor har under natten genomfört nya attacker mot staden Rafah i Gaza. 18 människor, av dem 14 barn, har dödats
enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.

I den första attacken under natten mot söndagen dödades ett par och deras barn och i den andra attacken dödades 13 barn och två kvinnor från en och samma familj, enligt sjukhusuppgifter.

Attacker mot Rafah har utförts nästan dagligen den senaste tiden.

I gränsstaden har över hälften av Gazas befolkning på 2,3 miljoner människor sökt skydd. Israel har sedan tidigare sagt att en markoffensiv kommer att genomföras i staden, trots upprepade internationella uppmaningar om att avstå.

(TT)

USA förbereder sanktioner mot enhet inom IDF

USA kommer att införa sanktioner mot en enhet inom den israeliska militären, IDF, rapporterar Axios, som varit i kontakt med flera amerikanska källor.

Sanktionerna riktas mot Netzah Yehuda för kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med insatser på den ockuperade Västbanken. Netzah Yehuda, som bildades som en specialenhet för ultraortodoxa soldater, anklagas bland annat för våld mot civila palestinier.

Enligt uppgifter är sanktionerna baserat på incidenter som inträffade före Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Blir det verklighet förbjuds enheten att ta del av militärt stöd från USA, något som får Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att rasa.

"Sanktioner får inte införas mot Israels försvarsstyrkor!", skriver Netanyahu på X.

Markerad händelse

USA godkänner stödpaket till Israel och Gaza

USA:s representanthus har godkänt ett nytt stödpaket till Israel på sammanlagt 26 miljarder dollar, motsvarande nära 300 miljarder kronor.

En stor del av kakan är militärt stöd i form av bland annat
luftvärnsammunition.

”Tack vänner, tack USA”, skriver Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på X.

Omkring en tredjedel av summan, 9,1 miljarder dollar (nästan 100 miljarder kronor), är ämnat för humanitärt stöd till invånarna i Gaza.

Enligt representanthusets talman Mike Johnson kommer inga pengar att ges till FN:s hjälporganisation för de palestinska områdena, Unrwa. Detta efter anklagelser om att Unrwa-anställda deltagit i terrorattackerna mot Israel i oktober.

Röda halvmånen: Flera dödade i flyktingläger

Israeliska styrkor har dödat minst 14 palestinier sedan de påbörjade ett anfall mot staden Tulkarm och Nur Shams flyktingläger på Västbanken på fredagen, uppger hjälporganisationen Rödaa halvmånen.

Flera döda i israelisk flygräd

Minst nio personer har dödats, varav 6 barn, i en israelisk flygräd mot ett hus i södra delen av Gazaremsan, enligt lokala sjukhusmyndigheter, rapporterar AP.

Flygräden genomfördes mot ett bostadshus i stadsdelen Tel Sultan i Rafah på fredagskvällen.

Även på den ockuperade Västbanken har det pågått strider. Under fredagen inledde Israelisk militär en räd mot flyktinglägret Nur Shams invid staden Tulkarem.

Striderna har pågått in på lördagen och minst tio terrorister har dödats, uppger den israeliska militären. Islamiska Jihad har bekräftat några av dödsfallen, rapporterar AP.

Markerad händelse

Irans utrikesminister: Var ingen attack

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodade israeliska attack mot mål i Iran.

I en intervju med NBC News under fredagen ville Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian inte bekräfta att Israel låg bakom dönarattacken.

– Det som hände i går var ingen attack, säger
Hossein Amir-Abdollahian.
– Det var mer som leksaker som våra barn leker med, inga drönare, fortsätter han.

Enligt Hossein Amir-Abdollahian kommer Iran inte att svara så länge Israel inte inleder ett anfall mot landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: Eskalering kan utebli

Israel har på fredagskvällen ännu inte gett något officiellt uttalande efter morgonens attack i Iran och Iran tonar ner händelsen.

Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid kan en möjlig eskalering av konflikten utebli.

- Just nu, ikväll och de närmaste dagarna verkar det som att det kommer att lugna ner sig, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

G7 motsätter sig offensiv i Rafah

Israel har sagt att man kommer att genomföra en offensiv i Rafah trots att det där befinner sig över en miljon människor på flykt från kriget i övriga Gaza.

G7-länderna meddelar nu i ett gemensamt uttalande med EU att man motsätter sig en "fullskalig militär operation i Rafah", eftersom det skulle få "katastrofala följder" för civilbefolkningen.

"Vi står fast vid vår uppmaning om en trovärdig och genomförbar plan för att skydda civilbefolkningen där", skriver de efter ett möte på Capri.

Länderna som ingår i G7 är Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blinken om attacken: Inga kommentarer

USA:s utrikesminister Antony Blinken vill inte ge några svar om Israels påstådda attack mot Iran.

– Jag kommenterar inte det mer än att säga att USA inte har varit delaktig i några offensiva operationer, säger Blinken på en pressträff i samband med ett möte med G7-ländernas utrikesministrar i Italien.

Blinken fördömer återigen Iran för helgens attack mot Israel som han menar saknar motstycke i omfattning. Enligt honom är G7-länderna överens om ställa Iran till svars, men betonar samtidigt att fokus ligger på deskalering.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Abu Eid: "Israel vill visa Iran att de kan svara"

Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, berättar att man från officiellt håll inte har kommenterat anklagelserna om att Israel har attackerat Iran under fredagsmorgonen.

Samtidigt är det, av vad som är känt hittills, inte en särskilt omfattande attack utan istället en begränsad, tillägger han.

– Förmodligen är det så att Israel vill visa Iran att de kan svara genom att visa att de kan bomba mål inne i Iran men det är också väl kalibrerat. Meningen är förmodligen att Iran inte ska svara tillbaka.