Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA: Tillräckligt med trupper i Rafah för offensiv

USA bedömer att israelisk militär har tillräckligt med soldater i utkanten av Rafah för att genomföra en fullskalig markoffensiv de kommande dagarna, säger två amerikanska regeringskällor till CNN.

Men de säger också att de inte vet om Israel har beslutat om en sådan operation.

USA:s president Joe Biden har avrått Israel från att genomföra en fullskalig markoffensiv.

Över en miljon Gazabor befinner sig i området.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Ändrar inte hållning gentemot Israel

Vita Huset har ingen avsikt för att ändra sin hållning gentemot Israel, även om de ser med oro på situationen i Rafah. Det säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, på en presskonferens. Han menar också att det inte är något de blundar för.

Samtidigt har försvarsminister Lloud Austin haft “direkta och uppriktiga” samtal med Israels regering, rapporterar TT.

– Vi tar självklart det som inträffade under helgen på allvar. Vi har alla sett bilderna, de är fruktansvärda, säger Pentagons biträdande talesperson Sabrina Singh.

Haleys text på bomben: "Gör slut på dem!"

Den före detta republikanska presidentkandidaten i USA, Nikki Haley, besökte under måndagen platser i Israel där Hamas utförde terrorattacken den 7 oktober.

Haley anser att den senaste tidens erkännande av palestinsk stat och påtryckningarna för att stoppa kriget "bara har uppmuntrat" Hamas. "Och när Israels vänner backar, så tar terroristerna deras plats", säger Haley.

Under ett besök vid en militärpostering skev Haley ett meddelande på en artillerigranat. ”Gör slut på dem! USA älskar Israel”.

Nicky Haley skriver på en israelisk bomb "Gör slut på dem! USA älskar Israel”.
Haley visades runt av Knessetledamoten och den före detta Israeliska FN-ambassadören Danny Danon som publicerade bilden ovan på plattformen X.
Markerad händelse

Kristersson (M): Stridsvagnar i Rafah "oroande"

Det är mycket oroande att Israel under dagen gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på X under tisdagskvällen.

"Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall, som vid söndagens attack vid ett tältläger", fortsätter Kristersson.

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag (ICJ) Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah.

Markerad händelse

Israelisk militär förnekar attack i Al-Mawasi

Den israeliska militären förnekade att de utfört en attack mot området Al-Mawasi i Gaza på tisdagen. Det skriver IDF i ett uttalande på Telegram vid 18-tiden på tisdagskvällen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: Markoffensiven utvidgas

Israel uppges under tisdagen ha angripit ännu ett tältläger i Rafah i södra Gaza. Allt tyder nu på att markoffensiven i Rafah ser ut att utvidgas, säger SVT:s reporter Stina Blomgren i SVT:s direktsändning.

- Det kommer bilder och rapporter från ögonvittnen om att stridsvagnar ska tagit kontroll över en rondell i stadens hjärta, bara 500 meter från gränsen mot Egypten.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att striderna kommer fortsätta tills Hamas utplånas. Hör Stina Blomgren svara på vad Israelerna själva säger om flygräderna de senaste dagarna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Över 20 uppges döda i ny attack mot tältläger

21 personer uppges ha dödats i en ny israelisk attack mot ett tältläger i närheten av Rafah, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten. Minst tolv av de döda ska vara kvinnor.

Ytterligare ett tiotal personer uppges ha skadats i attacken mot tältägret i Mawasi, i västra Rafah-området.

I söndags dog minst 45 personer i en israelisk flygräd mot ett tältläger i Gaza, när en brand spred sig. Israels militär sade då att händelsen skulle utredas.

Israels utrikesminister: Spanien medskyldiga till folkmord

Israels utrikesminister Israel Katz går till hårt angrepp mot den spanska regeringen efter tillkännagivandet att man officiellt erkänner Palestina som stat.

Genom erkännandet gör sig Spanien medskyldiga till krigsförbrytelser och folkmord på det judiska folket, skriver Katz på X.

I samma inlägg liknar Katz Spaniens vice premiärminister Yolanda Diaz vid Irans högste ledare Ali Khamenei.

Kritiken mot Diaz kommer efter att hon i ett uttalande kopplat till erkännandet uttryckt den kontroversiella frasen ”Palestina kommer att bli fritt – från floden till havet”.

Markerad händelse

Spanien och Irland har erkänt Palestina som stat

Den spanska regeringen fattade beslutet att officiellt erkänna Palestina som stat under ett möte på tisdagen.

– Erkännandet av staten Palestina är inte bara en fråga om historisk rättvisa för det palestinska folkets legitima strävanden. Det är dessutom en tvingande nödvändighet för att vi alla ska kunna uppnå fred, sa premiärminister
Pedro Sanchez under tisdagsförmiddagen.

Även Irland har på tisdagen officiellt erkänt Palestina som stat. Man kommer nu tillsätta en ambassadör och öppna en ambassad i Ramallah på Västbanken, skriver den irländska regeringen i ett uttalande, enligt Reuters,

Spanien, Norge och Irland meddelade genom koordinerade uttalanden för en vecka sedan att man ämnade erkänna staten Palestina.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Foto:TT
Markerad händelse

Vittnen: Israeliska stridsvagnar i centrala Rafah

Flera israeliska stridsvagnar har nått centrala Rafah, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters. Stridsvagnarna ska ha synts nära al-Awdamoskén.

I ett uttalande på Telegram skriver Israels militär IDF att trupper ”fortsätter att verka i Rafahområdet”, men kommenterar inte uppgifterna närmare. Uppgifterna har inte heller kommenterats av palestinska myndigheter.

Uppgifterna kommer efter söndagens israeliska luftangrepp mot ett tältläger utanför Rafah då minst 45 personer dödades, enligt den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag att Israel omedelbart ska avsluta offensiven i Rafah.

Unrwa: En miljon människor har flytt Rafah

Under de senaste tre veckorna har runt en miljon människor flytt från Rafah i södra Gaza. Det uppger FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, på X.

"Dag efter dag är det nästan omöjligt att bistå med hjälp och skydd", skriver organisationen.

Den israeliska militärens offensiv i Rafah startades för drygt två veckor sedan och anfallen har intensifierats sedan dess.

En familj flyr Tal al Sultan-området i Rafah den 28 maj. Foto: Eyad Bara/AFP/TT