Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som visar Gaza före och efter 7 oktober. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Israel anklagas för ny sjukhusattack – IDF: "Besvarade eld"

På måndagsmorgonen kom rapporter om att ett sjukhus i norra Gaza finansierat av Indonesien attackerats av israelisk beskjutning. Den palestinska hälsomyndigheten på Gaza som styrs av Hamas uppger att 12 personer ska ha dödats, inklusive patienter och en sjukvårdspersonal, och att totalt 700 människor befann sig på sjukhuset.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus skriver på X, tidigare Twitter, att världshälsoorganisationen är förskräckt av attacken och att civila och sjukvårdspersonal aldrig borde behöva utsättas för sådant, speciellt på ett sjukhus.

IDF säger till nyhetsbyrån Reuters att israelisk militär befann sig utanför sjukhuset och blev under natten beskjutna av stridande som befann sig i sjukhuset. Då ska man ha besvarat elden. Man förnekar dock att man ska beskjutit sjukhuset med tyngre vapen.

Överblick

Palestinier i Khan Yunis sörjer sina anhöriga som dödats av den israeliska beskjutningen i södra Gaza. Bilden är tagen i dag.

En kvinna sitter på huk gråtandes bredvid tre män. De sörjer sina anhöriga som ligger i vita säckar. Ytterligare två kvinnor står upp, lutade mot varandra och gråter.
Bild: Fatima Shbair/ AP/ TT

IDF bekräftar ytterligare tre döda gisslan

SVT rapporterade på fredagen om tre dödade israeler som tagits som gisslan av Hamas.

Nu bekräftar IDF ytterligare tre israeler som dött i Hamas fångenskap.

Det rör sig om en 26-årig man som kidnappades från Novafestivalen i Re'im, en 70-årig kvinna en 70-årig kvinna som togs från kibbutzen Be’eri och en 75-årig man, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Hamas kan fortfarande ha gisslan från musikfestivalen

Bidenadministrationen tillsammans med Israel tror att Hamas fortfarande håller kvinnliga gisslan i 20-30-årsåldern, varav flera ska ha kidnappats vid Nova-festivalen den 7 oktober, enligt källor till CNN.

I torsdagens gisslanförhandlingar ska Hamas ha hävdat att man inte har några kvinnliga gisslan kvar förutom de man anser är en del av den israeliska försvarsmakten, rapporterar CNN.

IDF:s talesperson Daniel Hagari sade på fredagen att 17 kvinnor och barn finns kvar bland de 136 gisslan man beräknar att Hamas fortfarande har.

Luftangrepp mot Khan Yunis i södra Gaza

Bilder från tidigt i morse visar explosioner från israeliska luftangrepp mot den östra delen av staden Khan Yunis som ligger i södra Gaza.

Sedan den veckolånga vapenvilan avslutades under fredagen har kraftig beskjutning skett från båda sidor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Demonstrant tänder eld på sig själv i USA

En demonstrant med en palestinsk flagga har tänt eld på sig själv utanför det israeliska konsulatet i staden Atlanta i USA, rapporterar Reuters.

Personen skadades allvarligt men är fortfarande vid liv. En säkerhetsvakt som försökte ingripa skadades också.

Polischefen i Atlanta kallar händelsen för "en akt av extrem politisk protest", men befarar inte att konsulatet är i fara.

Markerad händelse

SVT:s utrikesreporter: Tog skydd mot raketer

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg och fotograf Johannes Tolf befinner sig nu i den israeliska staden Sderot, nära gränsen till Gaza. Han berättar att raketer avfyrats mot Israel under kvällen.

- Det är förstås i Gaza som det verkliga kriget rasar, men det har varit en intensiv kväll här i Sderot, säger Stefan Åsberg.
Vid omkring 20.30 svensk tid avfyrades enligt Stefan Åsberg 10-12 raketer från centrala Gaza i riktning mot Sderot, som sköts ned av Israels luftvärn.

Stefan Åsberg och Johannes Tolf tog skydd tillsammans med andra journalister i ett skyddsrum i en skola i närheten.

- Det här visar att Hamas fortfarande har kapacitet efter mer än 50 dagar av krig, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Anfallen mot Gaza fortsätter

Sedan den tillfälliga vapenvilan upphörde att gälla klockan 06 i morse har 178 palestinier dödats i israeliska anfall mot Gazaremsan, enligt hälsoministeriet i Hamaskontrollerade Gaza.

589 personer ska vara skadade, enligt samma källa.

Myndigheten, vars siffror inte har verifierats av oberoende aktörer, gör ingen åtskillnad mellan stridande och civila offer.

Sida: Inga svenska pengar har gått till Hamas

Enligt Sveriges biståndsmyndighet Sida, som precis genomfört en granskning av alla svenska biståndspengar som skickats till palestinska områden, har inga svenska pengar gått till organisationer med koppling till Hamas.

"Vi har gjort en grundlig översyn och inte kunnat se att svenskt stöd hamnat i händerna på terrororganisationer", säger Göran Holmqvist, chef för Sidas Mellanöstern- och Asienavdelning på myndighetens hemsida.
Efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 10 oktober meddelade Regeringen och Sverigedemokraterna att allt utvecklingsbistånd till palestinska områden stoppas omgående. Det humanitära biståndet fortgick.

Det innebär att omkring 57 miljoner kronor har stoppats från att betalas ut.

Sida anser nu att utbetalningsstoppet bör hävas.

Uppgift: Två har dödats vid gränsen till Libanon

Enligt libanesiska myndigheter har israeliska bombningar dödat två personer under fredagen.

Eldupphörets avslut har lett till att även striderna mellan Israel och den terrorstämplade milisgruppen Hizbollah, som verkar i Libanon med stöd av Iran, har återupptagits.

Enligt libanesiska myndigheter var det en kvinna och hennes 35-årige son som dog. En av de döda stred för Hizbollah, uppger milisgruppen.
Enligt Hizbollah har gruppen utfört flera attacker mot den israeliska gränsen, för att stötta palestinier i Gaza.

IDF säger att de träffat en "terroristcell" i Libanon.

Markerad händelse

Israelisk militär: Varningssirener över centrala Israel

Sirener ljuder över centrala Israel på fredagen, uppger landets militär enligt nyhetsbyrån Reuters. Varningarna för inkommande raketer hörs för första gången sedan stridigheterna bröt ut igen efter den veckolånga vapenvilan.

Israels försvarssystem Iron Dome, som oskadliggör raketer innan de slår ner, har enligt CNN:s medarbetare i området aktiverats. Kraftiga smällar ska ha hörts kort efter att Al-Qassam-brigaderna, terrororganisationen Hamas väpnade gren, gått ut på Telegram och sagt att de riktat in sig på Tel Aviv.

Det finns i nuläget inga rapporter om skador eller skadade.

Flyglarm har också hörts i flera israeliska kibbutzer nära gränsen till Gazaremsan under dagen.

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas