Benoît Hamon, presidentkandidat för Socialistpartiet, besviken efter att ha slagits ut i första omgången av franska presidentvalet. Foto: TT

Hamons känslofyllda tal efter Socialistpartiets mardrömsval

Uppdaterad
Publicerad

Socialistpartiet gör ett mardrömsval, partiets kandidat Benoît Hamon når bara cirka sex procent av rösterna i första omgången. I sitt tal uppmanade en märkbart tagen Hamon sina anhängare att rösta på den oberoende liberalen Emmanuel Macron i andra omgången.

Han var först av samtliga presidentkandidater med att komma med en kommentar, strax efter klockan 20.00 på söndagskvällen, när reslutatprognosen efter första omgången kommit.

Benoît Hamon uppmanade alla sina anhängare att rösta på Emmanuel Macron i den andra omgången.

”Kämpa mot Nationella Fronten”

– Jag uppmanar er att slå ner Nationella Fronten så hårt som möjligt genom att slå ner extremhögern och rösta på Emmanuel Macron.

LÄS MER: Le Pen och Macron till andra omgången

Den vänsterlutande Socialistpartiet-kandidaten Hamon gör ett fullständigt katastrofval.

Han sade under valkvällen att kampen nu går vidare trots att han bara får cirka sex procent av rösterna i första omgången.

Hamon var uträknad på förhand i opinionsmätningar, men var om möjligt ännu längre ifrån att nå en andra omgång när söndagens resultat började rulla in.

– Jag ger aldrig upp, det är vänsterns skyldighet och mitt livs kamp, säger Hamon.

BILDSPEL: Här är första valomgången i bilder

Även för Republikanernas presidentkandidat, François Fillon, är presidentvalskampanjen nu över.

”Röstar till Macrons fördel”

Efter en turbulent valrörelse som handlat mer om kandidatens hustru, och hennes tidigare anställning som assistent, uppmanar nu Fillon sina väljare att rösta fram Macron i den andra omgången.

Republikanernas Francois Fillon fick inte röster tillräckligt för att nå en andra valomgång. Foto: TT / AFP Photo

LÄS MER: Kändisarnas stöd till kandidaterna

– Extremism kan bara föra med sig olycka och splittring till Frankrike. Det finns inget annat val än att rösta mot extremhögern. Jag kommer att rösta till Macrons fördel, sade högerkandidaten i ett första tal, och fortsatte:

– Jag anser det vara min plikt att säga det uppriktigt, att det är upp till ert samvete att tänka efter kring vad som är bäst för ert land och era barn.

Mélenchon

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon är den som avancerat starkast i opinionen de senaste veckorna. Han ville, efter prognoserna presenterats på söndagskvällen, inte omedelbart erkänna sig besegrad.

– När de officiella resultaten är klara, kommer vi att respektera dem, sade Mélenchon i ett tal.

Frontfiguren i vänsterrörelsen La France insoumise vill heller inte uttala sig kring vem han stöder inför den andra omgången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet