Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk kabinettssekreterare och biträdande utrikesminister. Foto: TT

”Han fick spela en roll han nog inte ville ha”

Uppdaterad
Publicerad

Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk kabinettssekreterare och biträdande utrikesminister, träffade Fidel Castro tjugo gånger. – Han fick spela en roll som han nog inte ville ha, säger han.

– När jag fick höra att han hade avlidit ställde jag mig frågan: Vad för slags ledare hade Fidel Castro blivit om inte USA hade utsatt Kuba för ekonomiska sanktioner, belägring och militär aggression? säger Pierre Schori till SVT.

– Nu fick han spela en roll som han nog inte ville ha. Han var i grunden en patriot som ville utveckla sitt land, man han fick inte den chansen. Han blev en icke-demokratisk ledare.

Fidel Castro död

Militärplan till pappaledighet

Enligt Pierre Schori var Fidel Castro en nyfiken person. När han var på Kuba 1980 blev Schori strandsatt eftersom de reguljära flygen var inställda på grund av ett oväder. Schori vände sig då till Fidel Castro och sa att han måste komma hem för att vara pappaledig. Pappaledighet var förstås inget som Castro hört talas om.

– När jag förklarade blev han mycket intresserad. Därefter var han nog den ende latinamerikanske ledare som visste vad pappaledighet är.

Hemresan ordnades senare genom att Raúl Castro, Fidel Castros bror som då var försvarsminister, såg till att Pierre Schori fick åka miltärt flyg över Atlanten.

– Resan gick via Angola. Vad det var för slags last i planet vill jag helst inte tänka på, säger Pierre Schori.

”Öppningen kom 40 år för sent”

Öppningen mot Kuba, som inleddes av USA:s president Barack Obama för några år sedan, kom egentligen 40 år för sent, menar Pierre Schori, och syftar på att Sveriges statsminister Olof Palme besökte Kuba 1975.

Tjugo år senare, år 1995, överlämnade Pierre Schori och en delegation från EU ett ”paket” med erbjudande om samarbete. Det innehöll bland annat ekonomiskt stöd samt kulturell och politisk dialog.

Påverkar gatubilden

Pierre Schori ser mycket positivt på Obamas Kuba-politik.

– Det betyder mycket när Obama får tala live i tv till kubanerna om demokrati.

Att den nya politiken från USA påverkar landet kan man se i gatubilden.

– När jag var i Havanna förra året kunde man inte komma in på krogen som Hemingway besökte på sin tid. Den var full av amerikanska turister och på gatorna trängdes turistbusar med amerikaner.

Öppna landet – men inte ohämmat

Enligt Pierre Schori vill den nya generationen ledare på Kuba fortsätta att öppna landet men inte helt ohämmat. Man är rädd för att landet åter ska bli en spelhåla och en bordell, som det var före Castro.

– De är rädda att landet ska bli styrt av maffian igen, säger han. 

Pierre Schori befarar att utvecklingen mot ökad öppenhet i förhållandet mellan Kuba och grannen i norr kommer att stoppas när Donald Trump blir president.

– Det vore tragiskt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fidel Castro död

Mer i ämnet