Felix väntade i 23 år – fick nya armar i historisk transplantation

Uppdaterad
Publicerad

Isländska Gudmundur Felix Gretarsson förlorade båda sina armar i en arbetsplatsolycka för över 20 år sedan, men nu har han fått nya i en historisk transplantation i franska Lyon.

– Jag vill tacka alla doktorer som gjorde den här operationen möjlig, hälsar han från sjukhussängen i Lyon.

Felix Gretarsson förlorade sina båda armar i en arbetsplatsolycka för 23 år sedan. Efter att ha levt med armproteser för flera år så skrev han upp sig på en väntelista för att få nya armar, och axlar. Han flyttade till Frankrike för att bo nära kliniken som skulle utföra transplantationen om någon arm skulle bli tillgänglig. Och efter fem år var det hans tur.

Den 13 januari var det dags. Operationen tog tolv timmar, involverade runt femtio läkare och sjuksköterskor och bedömdes som lyckad.

– Vi kan förvänta oss att han återfår rörlighet i sina axlar, men den rörligheten kommer inte vara fullständig, säger Dr. Aram Gazarian.

– Han har återhämtat sig bra men inte helt utan komplikationer, men på det hela taget var det en lyckad operation, säger Dr. Aram Gazarian, transplatationskirurg.

Tidigare har dubbla armar transplanterats, men det här är första gången någon får både dubbla armar och axlar genom transplantation.

Se de nya armarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.