Foto: SVT

Hans Brun: ”Han kommer inte orka hur länge som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Gisslandramat i Sydney är inte välplanerat och det är troligen gärningsmannens personliga problem som ligger bakom säger terroristforskaren Hans Brun i SVT Nyheters studio. – Just nu finns det ingenting som tyder på att det här är någonting storskaligt, säger Hans Brun forskare vid Försvarshögskolan.

Tidigt på måndagsmorgonen tog sig en beväpnad man in på ett kafé i centrala Sydney och tog ett tiotal personer som gisslan. På eftermiddagen satt Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan i studion, i SVT Nyheters direktsändning – och terroristforskaren tror inte att det är IS eller al-Qaida som ligger bakom:

– IS är genialiska på att använda sociala medier. Och det har inte skett i detta fall. Jag är säker på att de hade spridit sitt budskap via Twitter eller Youtube om det var de som låg bakom, säger Brun.

Gisslandrama i Sydney

Men han understryker att man fortfarande vet väldigt lite om situationen.

Har satt sig i en förhandlingssituation

Eftersom mannen har försökt kontakta radiostationer och premiärministern Tony Abbott så vill han troligen diskutera något som har vänt upp och ner på hans tillvaro.

– Mycket talar för att det rör sig om gärningsmannens personliga problematik och inte så mycket om ideologiska överväganden, säger Brun.

Mannen är fast på ett ställe och har hamnat i en förhandlingssituation med polisen. Om det vore IS eller andra islamistiska grupper som låg bakom hade en förhandlingssituation inte varit aktuell och situationen hade varit mer brutal och våldsam enligt Brun.

”Kan inte vara vaken länge”

– Gärningsmannen är ensam och stressad. Han kommer att bli tröttare och tröttare. Han kan inte vara vaken hur länge som helst och hans omdöme kommer bli sämre och sämre

Polisen kommer nu vilja etablera en personlig kontakt och skapa ett förtroende. Enligt terroristforskaren vill man ta reda på vem mannen är, vad han vill och varför han valt denna plats.

Hans Brun tror inte att det är sannolikhet att mannen har placerat ut bomber på platser i Sydney.  Sättet mannen beter sig på är inte planerat och har inte kontroll över situationen eftersom två ur gisslan har lyckats fly.

Tragedi på ett personligt plan

Terrordåd hör till ovanligheterna i Australien. Men Australien har backat andra länder i arbete mot terrorism och det kan vara ett motiv för terrorvåld säger Brun i studion.

– Australien har skjutit ut hakan och är ett rött skynke för många jihadistiska grupper, säger Brun.

– På personligt plan är det en tragedi och oerhört allvarligt. Men på ett politiskt nationellt plan så är det ett problem men inget som kommer vända upp och ner på det politiska landskapet i Australien, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Sydney

Mer i ämnet