Det är i en intervju med tidningen Sunday Times som handelsministern kommer med det, för brexit-förespråkare, illavarslande uttalandet i vad som ser ut som ett försök att sätta press på sina partikollegor.
Liam Fox representerar det styrande Tory-partiet och vill själv se ett utträde ur EU. Något som det brittiska folket röstade för 2016. Uttalandet kommer cirka två veckor innan det att parlamentet ska hålla en utlovad omröstning där det tar ställning till det brexit-avtal Theresa May förhandlat fram med EU:s medlemsländer.
Sköts upp
Tidigare i december sköts voteringen upp sedan premiärminister May konstaterat att förslaget skulle avvisats med stor marginal om det hade lagts fram för omröstning. Detta eftersom avtalet kritiseras från många parlamentsledamöter även inom hennes eget parti.
Liam Fox uppmanar i intervjun sina partikollegor att ställa sig bakom Theresa Mays förslag och kallar det för en ”hederssak” att göra så.
Lämnar EU 29 mars
För bara ett par veckor sedan klarade Theresa May en misstroendeomröstning i det brittiska parlamentet sedan hon tillkännagivit att hon inte kommer att ställa upp för nyval 2022.
Storbritanniens skilsmässa från EU är planerad till den 29 mars 2019.
Fakta: Utträdesavtalet om brexit
Enligt det utträdesavtal som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien kommer det brittiska utträdet den 29 mars 2019 att följas av en övergångsperiod fram till åtminstone den 31 december 2020, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
Under övergångsperioden gäller nuvarande EU-regler i Storbritannien. Den 29 mars nästa år kommer dock britterna att lämna sina platser i EU-parlamentet och i EU-kommissionen. Storbritannien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:s institutioner.
Under övergångsperioden kommer britterna att fortsatt betala sin ”medlemsavgift” till EU. Samtidigt ska avtal om framtida relationer med EU, exempelvis om handelsavtal och fiskerättigheter, förhandlas fram.
Utträdesavtalet ger EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU ungefär samma rättigheter som i dag.
Avtalet slår även fast Storbritanniens finansiella åtagande till EU efter utträdet. Kostnaderna för britterna bedöms bli minst 400 miljarder kronor.
I ett protokoll till utträdesavtalet finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen – kallad backstop på brexitengelska – ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.
Reservlösningen innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska dock även följa EU-krav för den inre marknaden när det gäller varor.
(TT)