Ett urval av de annonser som kopplas till ryska försök att störa och påverka det amerikanska presidentvalet. Foto: US House of Representatives/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här är annonserna Ryssland köpte på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Möten mot Hillary Clinton, stöd för – men även motstånd mot – rörelsen Black Lives Matter samt uppmaningar att rösta på Donald Trump. Det är innehållet i några av de annonser med ryska kopplingar som köptes på Facebook inför och efter presidentvalet i USA 2016.

Amerikanska kongressledamöter har offentliggjort ett urval av de Facebook-annonser som kopplas till ryska officiella försök att påverka den politiska processen under och efter det amerikanska presidentvalet.

De teman som berörs i annonserna varierar – men förenas i en uppenbar strävan att försöka piska upp politiska spänningar genom att beröra heta frågor.

En falsk ryskproducerad annons som beskriver presidentkandidaten Hillary Clinton som "medförfattare" till den tidigare presidenten Barack Obamas påstådda "propaganda" mot polisen och konstitutionen. Foto: US House of Representatives/TT

Omkring 34.000 anhängare till Donald Trump fick se en annons som krävde att rivalen Hillary Clinton skulle strykas från valet, skriver nyhetsbyrån AP. Men här finns också exempel som manar till stöd för Clinton, för att ”rädda amerikanska muslimer”.

Burkaförbud

Andra annonser uppmanar användarna att ”gilla och dela om ni vill ha ett burkaförbud i Amerika” och anklagar Black Lives Matter-rörelsen för en ”fruktansvärd attack mot polisen”. En annons, som lockade nästan 50 000 personers intresse, gjorde reklam för en demonstration på temat ”inte min president” efter det att Trump hade vunnit valet.

Enligt de amerikanska underrättelsetjänsterna utgjorde sociala medier en del av en omfattande rysk insats för att påverka valet till förmån för Donald Trump.

En falsk ryskproducerad annons som ställer sig bakom ett burkaförbud i USA. Foto: US House of Representatives/TT

Facebook har identifierat omkring 3.000 annonser med kopplingar till ett ryskt propagandaföretag. Annonserna har lämnats över till kongressen där företrädare för det sociala nätverket samt Google och Twitter har grillats av ledamöterna.

Får kritik

De sociala medieföretagen kritiseras för att de inte gjorde mer för att bekämpa försöken att sprida desinformation genom dem.

– Amerika, vi har ett problem. Vi har de smartaste hjärnorna från techsamhället här och ändå kunde Ryssland förvandla era plattformar till vapen för att splittra oss, lura oss och smutskasta demokratin, sade demokraten Jackie Speier i ett av kongressutskotten, enligt The New York Times.

Den ryska regeringen förnekar att den har försökt att påverka valet.

En falsk ryskproducerad annons med texten "jag vill förbjuda sharialag i alla delstater i USA". Foto: US House of Representatives/TT

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Flynn.

Senare i maj utsågs den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer