Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de nya arterna som forskarna upptäckte nere i havets djup. Foto: AP

Här är de nya arterna som upptäckts i världens största djuphavsexpedition

Uppdaterad
Publicerad

I januari samlades experter från olika områden i den största forskningsexpeditionen för att upptäcka marint liv – någonsin. Insikten? Att havet kan vara hem till många fler arter än vad forskare tidigare trott.

Utanför Teneriffas kust samlades teamet som använder sig av avancerad teknik som bildbehandling, sekvensering och maskininlärning för att påskynda upptäcktsprocessen.

– Om vi hittar så många nya arter utanför Teneriffa, vad kan vi då inte hitta i andra nästan helt outforskade delar av världen eller nere i djuphavet, där vi endast har tagit prover på en bråkdel av miljön, säger Alex Rogers, professor, Ocean Census.

Framsteg

Forskarna menar att det kommande decenniet blir avgörande för att samla in kunskap om oupptäckta arter i havet, innan global uppvärmning och överfiske potentiellt förstör havsekosystem.

Se vilka nya arter som forskarna hittade och se bilder från expeditionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet