Statsminister Stefan Löfven talar inför FN:s generalförsamling. Foto: TT

Här är de tre viktigaste punkterna från klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

I måndags avslutades FN:s stora klimatkonferens UN Climate Action Summit. Men vad ledde mötet till? Här är vad klimatprofessor Deliang Chen ser som de viktigaste framstegen.

Det var FN:s generalsekreterare António Guterres som kallade till sammankomsten av världs- och företagsledare. Guterres krav för de som skulle tala på mötet var att de accepterade forskningsresultaten i IPCC-rapporterna och att den som ställde sig i talarstolen skulle komma med minst ett konkret förslag för att nå miljömålen.

Deliang Chen är klimatforskare och professor vid Göteborgs universitet. Han står även som huvudförfattare till kapitel ett av den femte och den sjätte IPCC-rapporten. Han säger att han hade större förhoppningar på klimatmötet.

Klimatkrisen

– Känslan av att det är bråttom framgick tydligt, men jag tycker inte att det gjordes tillräckligt konkreta åtaganden, säger han.

De viktigaste punkterna från mötet

De tre följande punkterna ser Deliang Chen som det viktigaste resultaten av klimatmötet: 

1. Kina och Indien agerar

Elva länder, utöver de som redan har gjort det, signalerade att de ska sätta igång nationella processer för att försöka nå miljömålen, däribland Kina och Indien.

– Det känns viktigt att Kina och Indien säger att de nu påbörjar det här arbetet. De är tillsammans med USA de viktigaste aktörerna. Jag hade hoppats att de skulle komma med konkretare förslag, men man ska se deras medverkan som något positivt.

2. Macrons förslag om handelsavtalen

Frankrikes president Emmanuel Macron upprepade sitt förslag att alla handelsavtal bör göras i linje med klimatmålen.

– Han har pratat om det här innan men det är väldigt viktigt. Det krävs mycket energi för att producera saker. I Kina och Indien produceras vad vi konsumerar i väst och här klagar vi på att de har för stora utsläpp. Utsläppen handlar till stor del om vår konsumtion. Greta Thunberg har rätt, vi tänker bara på vår egen ekonomiska tillväxt, men allt hänger ihop.

3. Mer pengar till grön fond

Flera länder lovar att avsätta mer pengar i the Green Climate Fund, en fond som är avsedd att hjälpa de länder som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna och samtidigt saknar resurser att skydda sig mot effekterna. Målet är nu att fonden ska nå tio miljarder dollar. Bland länderna som bidrar till fonden finns bland andra Schweiz, Sverige, Danmark, Norge, Island och Sydkorea.

– Att hjälpa de länder som drabbas och som inte har stor möjlighet att påverka är viktigt. Tyvärr är de stora länderna inte med, men det är bra att det finns länder som vill öka möjligheten att hjälpa, säger Deliang Chen och fortsätter:

– Det finns tre grupper av länder i det här sammanhanget. De industrialiserade länderna som släppt ut i många år. Växande ekonomier som Kina, Indien och Brasilien, där industrin håller på att utvecklas. Och sedan utvecklingsländerna, som har bidragit väldigt lite till utsläppen. Därför bör den första gruppen, och delvis den andra gruppen, hjälpa utvecklingsländerna när de drabbas av klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet