default_caption

Säpo avfärdar rykte om misstänkt svensk

Uppdaterad
Publicerad

Den bulgariska regeringen har släppt tv-bilder från flygplatsen på den man som misstänks ligga bakom terrorangreppet som dödade sex turister i går.

På torsdagskvällen cirkulerade uppgifter i israeliska och bulgariska medier som pekade ut en svensk medborgare som självmordsbombaren.

Svenska Säpo kunde dock snabbt dementera uppgifterna och uppgav för TT att det inte är den utpekade svensken som begått terrordådet i Bulgarien.

-Vi kan bekräfta att det inte är han som är självmordsbombaren, säger Claes Ohlsson, vakthavande befäl på Säpo.

Vill inte gå in i detaljer

-Vi kan tyvärr inte gå in i några mer detaljer i vårt sätt att utreda och arbeta i det här fallet, säger Mark Vadas, kommunikationschef på Säpo.

De vill inte uppge var den utpekade svensken befinner sig men dementerar ändå uppgifterna.

-Vi vet att det inte är han.

Sedan uppgifterna om att den utpekade svensken skulle vara självmordsbombaren började spridas på internet, har telefonen gått varm hos Säpo.

-Det har ringt ett tiotal olika medier, säger Mark Vadas.

TV-bilder släppta

På de bilder som den bulgariska polisen släppt syns en man med ryggsäck gå omkring i flygplatsterminalen. Mannen lämnar sedan terminalen strax innan explosionen ägde rum.

På bilderna syns en man med ryggsäck gå omkring i flygplatsterminalen. Mannen lämnar sedan terminalen strax innan explosionen ägde rum.

Mannen var klädd som en turist, med keps, t-shirt, mönstrade shorts och gymnastikskor. Han bar en stor ryggsäck med hjul. Enligt Bulgariens utrikesminister är mannen i 35-årsåldern och hade varit i landet i runt en vecka innan dådet.

Falskt körkort

Bulgariens premiärminister Boiko Borisov har berättat för medier på plats att polisen hittat ett körkort från Michigan i USA. Men enligt amerikanska myndigheter ska det inte finnas någon med det namnet i deras register.

–Vi har upptäckt en person som var självmordsbombare i denna attack. Personen hade ett falskt körkort från USA, sade Bulgariens utrikesminister Tsvetan Tsvetanov till journalister vid flygplatsen tidigare i dag.

Bulgarisk polis arbetar med att identifiera mannen med hjälp av DNA-prover.

Sju dödades i bomdådet

Det var vid femtiden i går kväll som ett plan med över 150 israeler, många av dem ungdomar, landade i turistorten Burgas vid Svarta havet. Ungefär 45 minuter senare exploderade en av deras bussar på flygplatsparkeringen och ytterligare två bussar tog eld. 

Totalt dödades sju personer i attacken mot bussen, inklusive den misstänkte självmordsbombaren, men många fler skadades.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken men i ett uttalande så pekar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ut Iran som ansvariga.

”Alla tecken pekar på Iran” sade Netanyahu och fortsatte; ”...det här är global Iransk terror och Israel kommer reagera kraftfullt mot det”.

Enligt BBC så menar Israel att det är den Iranstödda libanesiska milisen Hizbollah som utfört dådet.

Iransk TV har kallat de Israeliska anklagelserna för ”sensationella” och ”löjliga”, skriver AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Bulgarien

Mer i ämnet