Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska soldater beskriver attackdrönaren Lancet som ett stort hot – se hur den fungerar i klippet. Foto: Rysk tv

Rysk attackdrönare hotar den ukrainska motoffensiven

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska attackdrönaren Lancet har seglat upp som ett av de största hoten som Ukraina möter under motoffensiven. Soldater vid fronten säger att Ryssland börjat använda drönaren allt mer under de senaste månaderna.

SVT Nyheter har tidigare berättat att den ukrainska motoffensiven går trögt. De ryska styrkorna har byggt kraftiga försvarslinjer och använder attackhelikopter Ka-52 intensivt för att bekämpa ukrainska mål.

Ett annat vapen som Ryssland använder i kriget är attackdrönaren Lancet. Den senaste modellen av drönaren, som är förhållandevis billig att tillverka, kan färdas upp till fyra mil. Det betyder att den har kapacitet att slå till långt inne på den ukrainska sidan om fronten där värdefulla raket- och radarsystem ofta är placerade.

”Ny typ av hot”

Proryska konton på sociala medier har den senaste tiden publicerat videoklipp som ser ut att visa hur Lancetdrönare slår ut militär teknik som Ukraina fått av väst, till exempel en tysk Leopard-stridsvagn.

– Det här är en ny typ av hot som med hög precision kan slå och verka mot materielen. Därför lär nog Ukraina behöva någon form av nytt skyddssystem i framtiden, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Den senaste modellen av Lancetdrönaren ska enligt uppgift kunna bära en bomb på upp till fem kilo. För nyhetsbyrån Reuters beskriver soldater från fyra olika ukrainska artilleribesättningar Lancetdrönarna som ett av de främsta hoten de möter på slagfältet just nu.

I videon kan du se Johan Huovinen berätta mer om den ryska attackdrönaren och få veta vad ukrainarna gör för att bekämpa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.