Här är din ”to do-list” Trump

Publicerad

Den 20 januari svär Donald Trump presidenteden och blir USA:s 45:e president. Sedan har han lite andra grejer inplanerade också, i alla fall om man ska tro vad han sagt under sin presidentvalskampanj. SVT:s Friktion har sammanställt en rad saker Trump har sagt att han ska fixa – sin allra första dag på jobbet.

Den första dagen som USA:s president kan vara ganska svettig. Förutom att läsa den högtidliga eden väntas den nyblivne presidenten åka runt på ett antal baler som hålls runt om i Washington. Bill Clinton dansade loss på hela 14 stycken dagen han svors in.

Men Donald Trump tycks inte vara lika danssugen. Visserligen har han tre baler inplanerade men förutom det har han även lovat att kavla upp ärmarna och ta tag i en rad politiska frågor under sin allra första dag.

Friktion

Börja bygga muren

Ingen annan fråga har dominerat Donald Trumps valkampanj som denna. Trump har lovat bygga en mur mot Mexiko och han har lovat att göra det omedelbart.

– Första dagen ska vi börja jobba på en ogenomtränglig, fysisk, hög, mäktig, vacker mur vid den södra gränsen, sade Trump vid ett tal i Phoenix i augusti.

Redan i dag består en tredjedel av gränsen av stängsel och barriärer och frågan har snarare handlat om vem som ska betala.

– Mexiko! Har Trump slagit fast.

Men efter ett tydligt: ¡No! från mexikanske presidenten har tonläget skruvats ned något, och den blivande presidenten meddelade trumpet att USA till en början får stå för notan.

Men kan Trump sätta spaden i jorden redan dag ett? Nja, Trump skulle visserligen kunna utfärda direktiv om att börja bygga på den massiva mur han har utlovat. Men sannolikt skulle han behöva stöd från kongressen, skriver amerikanska The Hill.

Kasta ut invandrare

Trump har upprepade gånger sagt att han omedelbart ska börja deportera dem som inte har laglig rätt att visats i USA och som dessutom har ett kriminellt förflutet.

– Vi ska sätta igång att köra ut dem, dag ett. Min första timme på posten så är de där personerna borta.

Faktum är att redan under Obama har myndigheter beordrats att avvisa dömda brottslingar och gängmedlemmar. Trump har därutöver sagt att han ska skrota Obamas program som ska skydda dem som växt upp i USA utan rätt papper.

Vad som händer dag ett återstår att se, men i längden har Trump alla möjligheter att göra verklighet av sina planer.

– Han kan absolut se till att fler personer avvisas från USA men vi bör också veta att Obama är den president som har utvisat flest illegala immigranter, så det Trump nu har lovat är egentligen inte något unikt, även om han kan bli än mer aggressiv i sin jakt på illegala, säger Frida Stranne, forskare vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet i Uppsala.

Ta bort vapenfria zoner

Rätten att bära vapen blev en het valfråga och en tydlig skiljelinje mellan Hillary Clinton och Donald Trump. När Clinton lovade starkare kontroller och fler regleringar gällande skjutvapen har Trump istället lovat ta bort de vapenfria zoner som finns vid exempelvis skolor.

– Min första dag skriver jag under, okej? Min första dag finns inte vapenfria zoner längre, sade Trump vid ett kampanjtal i Vermont i januari förra året.

Att zonerna ska försvinna redan dag ett är dock inte så troligt. Det skulle kräva en lagändring som kongressen behöver godkänna, skriver bland andra New York Times.

Riva upp handelsavtal

Frihandelsavtalet tog sju år att förhandla fram, men Trump har varit tydlig: Så fort han sätter foten i Vita Huset ska TPP ut.

Trans-Pacific Partnership mellan USA, Kanada, Japan och en rad Stilla Havsländer omfattar 40 procent av världsekonomin och blev det största avtalet världen sett på flera decennier.

”En potentiell katastrof för vårt land” kallar Trump det och lovar att formellt annonsera att USA bör dra sig ur det redan dag ett, något som är fullt möjligt för honom som president.

– Men man ska samtidigt veta att avtal som ingåtts innehåller åtaganden som det inte bara går att plötsligt backa ur utan att det kan få negativa efterverkningar på andra områden. Så även Trump kommer att tvingas till viss eftertanke innan han gör några drastiska saker gällande avtal som exempelvis detta, säger Frida Stranne.

Hektisk första dag en tradition

Det ska tilläggas att tidigare presidenter inte direkt fokuserat på att packa upp flyttkartonger sin första dag i Vita Huset. Under Barack Obamas första dag som president införde han nya regler för lobbygrupper, förbjöd tortyr som förhörsmetod mot misstänkta terrorister samt beordrade att ökända fängelset Guantanamo skulle bommas igen. (Det sistnämnda har dock åtta år senare ännu inte hänt). George W Bush stoppade på sin första dag allt amerikanskt stöd till utländska abortkliniker.

Ju mer dag ett har närmat sig har dock Trumps team försökt tona ned hur mycket som kommer att bli gjort den dagen. Dessutom har det varit lite förvirrat vad som menas med dag ett, är det fredagen eller lördagen eller tar presidenten rent av en ledig helg och börjar jobba på måndag? Fyra eller fem exekutiva beslut kommer att signeras under fredagen, har Vita Husets blivande pressekreterare Sean Spicer sagt. Men då med fokus på logistik.

Oavsett vad som händer dag ett, så kommer Trump att agera snabbt, berättar källor för Washington Post. Enligt tidningen kallar en rådgivare de planerade första besluten ”aggressiva”. En annan säger att de kommer att orsaka en ”tsunami”.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet