Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mätbara åtgärder” och villkorat stöd – här är USA:s drag som ska sätta press på Israel. Foto: Filip Brusman/SVT, TT

Här är dokumentet som pressar Benjamin Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad

Ett samtal – och några timmar senare öppnar Israel upp gränsen för hjälpsändningar till Gaza. Ett ovanligt dokument som publicerats av Vita huset ger en fingervisning om att USA skruvat upp tonen rejält mot Israel.

Telefonsamtalet, som tros ha lagt grunden för de utökade hjälpsändningarna till Gaza, ägde rum på torsdagen och varade enligt Vita huset i ungefär en halvtimme. I den ena luren satt USA:s president Joe Biden, i den andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Bidenadministrationen har sedan dess publicerat vad man beskriver som en sammanfattning av samtalet, något som av analytiker beskrivits som ett ovanligt drag i ett så känsligt diplomatiskt läge.

Krig mellan Israel och Hamas

Vanligtvis hålls detaljer om vad som sagts mellan världsledare under lock, men i det här läget har Joe Biden mycket att vinna på att det hela blir offentligt, förklarar SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

– Tonen är skarp och ska tydliggöra för alla vilken ståndpunkt USA har, att tålamodet är på väg att rinna ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet