Foto: TT

Här är frågorna som dominerar valet i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien är ett land i kris med flera tunga år bakom sig. Landets nästa president står inför svåra utmaningar. Här är frågorna som dominerat den mest turbulenta valrörelsen i Brasiliens moderna historia.

VÅLD

64 000 människor mördades i Brasilien under 2017. Det gör landet till ett av världens mest våldsamma. Myndigheterna har helt tappat kontrollen över fattiga områden i storstäderna där kriminella organisationer styr.

Exmilitären Jair Bolsonaro, som leder i opinionsundersökningarna, lovar hårda tag. Han vill legalisera vapeninnehav, sänka straffåldern, militarisera skolorna och ge polis och militär ökade befogenheter. ”En polis som inte dödar är ingen polis”, har han sagt. Men Bolsonaros förslag väcker starka känslor i ett land där polisen skjuter ihjäl 14 personer varje dag.

EKONOMI

Brasilien har de senaste åren gått igenom den djupaste ekonomiska krisen i landets historia. 2015-2016 minskade BNP med sju procent. Brasilien kunder under början av 2000-talet rida på en våg av höga råvarupriser. Men sedan började kräftgången med fallande intäkter och stora budgetunderskott.

Bolsonaro som tidigare var ekonomisk nationalist har rört sig allt mer i en marknadsliberal linje. Nu förespråkar han privatiseringar av statliga företag och stora skattesänkningar. Utmanaren Fernando Haddad från arbetarpartiet PT står för en socialdemokratisk linje där staten har en central roll som ekonomisk motor och omfördelar resurser från rika till fattiga.

KORRUPTION

Korruptionsskandaler har skakat Brasiliens politiska system i grunden. President Dilma Rousseff (2011-2016) från PT avsattes i en kontroversiell riksrättsprocess och hennes företrädare Lula da Silva (2003-2010) sitter i fängelse och har stoppats från att ställa upp i årets val.

Arbetarpartiet hävdar att Lula är en politisk fånge som hindras från att bli president igen. Bolsonaro har skördat stora framgångar med sin aggressiva anti-etablissemangsretorik. Men han har själv varit parlamentariker i nästan 30 år och är därför långt ifrån någon outsider.

MORAL

Frikyrkorna är en stark politisk kraft i Brasilien och har fört upp moralfrågorna på den politiska agendan. Omkring en fjärdedel av jättelandets invånare är frikyrkliga och kyrkorna vill till varje pris stoppa abort, samkönade äktenskap och genusundervisning i skolan.

Flera stora frikyrkor har under slutspurten av valrörelsen gett öppet stöd till Bolsonaro och de kan med sina ekonomiska muskler, egna tv-kanaler och disciplinerade medlemmar spela en avgörande roll för valresultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer