Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmerna från den uppmärksammade incidenten och hör fartygets kapten beskriva händelsen. Foto: TT/AP/US Navy

Här är kinesiska och amerikanska stridsfartygen nära att kollidera: ”Provokation”

Uppdaterad
Publicerad

Videon visar hur ett kinesiskt stridsfartyg kör ”farligt” nära ett amerikanskt fartyg i Taiwansundet. Incidenten är den andra på kort tid där Kina uppges ha ”provocerat” amerikanska styrkor.

Händelsen har nu trissat upp det redan laddade tonläget mellan de båda länderna.

Stämningen har hårdnat mellan Kina och USA efter incidenten, som inträffade på lördagen.

Enligt USA:s försvarsdepartement genomförde den amerikanska och kanadensiska flottan en övning i Taiwansundet, som skiljer Taiwan från det kinesiska fastlandet, när ett kinesiskt stridsfartyg närmade sig ett amerikanskt stridsfartyg.

En video som har släppts av händelsen visar hur det kinesiska stridsfartyget ökar farten och kör in framför det amerikanska fartyget, som därmed tvingas bromsa in kraftigt för att undvika en kollission.

Enligt USA var avståndet mellan fartygen endast 137 meter, något som innebar en stor risk för sammanstötning. USA:s försvarsminister Lloyd Austin kallar manövern ”extremt farlig” och har nu gett den kinesiska ledningen i Peking en uppmaning att vidta åtgärder.

– Jag har påtalat för Kinas ledare vikten av att tygla den typen av beteende. Jag tror att olyckor kan hända som får saker och ting att spåra ur bortom kontroll, säger han i ett uttalande, rapporterar NBC News.

Andra händelsen på kort tid

Händelsen inträffade bara dagar efter att kinesiskt stridsflygplan körde framför ett amerikanskt stridsflyg i samband med en övning över Sydkinesiska havet. Pentagon kallade det då för en ”onödigt aggressiv manöver”.

– Vi söker inte konflikt eller konfrontataion. Men vi kommer inte stå tillbaka i händelse av mobbning, hot eller tvång, säger Lloyd Austin.

Kinas militärledning  har efter lördagens händelse uppgett i ett uttalande att kinesiska styrkor ”hanterade stiuationen utifrån gällande lagar och regler”. Där uppges även att USA:s närvaro och övningar så pass nära kinesiskt territorium är en provokation.

”Berörda länder trissar medvetet upp problem och risker i Taiwansundet, underminerar uppsåtligen regional fred och stabilitet samt skickar fel signaler till `Taiwans oberoende`styrkor”, säger en talesperson, rapporterar CNN.

Taiwans försvarsdepartement har i ett uttalande uppgett att det var Kina och inte USA som var den provocerande parten vid händelsen i Taiwansundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.