SVT:s Europakorrespondent David Boati reder ut knutarna som EU inte lyckats lösa.

Här är knutarna som EU inte löst i migrationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen lägger i dag fram ett förslag om en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Det ska vara frivilligt för länderna att ta emot asylsökande och de som tar emot ska kompenseras.

SVT:s Europakorrespondent David Boati förklarar vilka knutarna är som EU har svårt att lösa.

Sedan 2015 har läget varit låst i synen på asyl- och migrationspolitiken. Kommissionens mål i dag är att hitta ett sätt att hantera asylansökningar och migration inom EU på ett sätt som alla medlemsländer kan acceptera. 

Kan hota unionen som projekt

SVT:s Europakorrespondent beskriver migrationsfrågan som den mest laddade frågan i EU.

– Det här är en fråga som potentiellt kan hota hela unionen som projekt. Det är en stark opinion i många länder som åtminstone delvis hör ihop med ett missnöje med migrationspolitiken, säger David Boati i SVT:s Morgonstudion.

Några av knutarna som EU inte har lyckats reda ut är frågorna kring en rättvis fördelning och EU:s relation till Turkiet.

– EU har ju, kan man säga, gjort sig lite beroende av Turkiet genom ett avtal kring migranter. President Erdogan och Turkiet hjälper så att säga till att hålla Europas gränser stängda och det är inte helt okomplicerat, säger David Boati.

Asylrätten ifrågasatt

En annan låsning i EU är frågan om asylrätten.

– Det finns de som menar att asylrätten har spelat ut sin roll. Asylrätten kom ju till efter andra världskriget och handlade i första hand om att hjälpa människor från grannländer på flykt. Nu ser världen annorlunda ut så asylrätten är ifrågasatt, säger David Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.