Visa alla (5)

Här är skolan i Idlib som håller öppet – trots kriget

Publicerad

Barnen har flytt de centrala delarna av Idlib, men faran finns fortfarande tätt intill dom. Och skolbarnen i Sinjar är hela tiden beredda att ta skydd – om nya flygbombningar genomförs.
– Jag är rädd, men vet vad jag ska göra om planen kommer hit igen, säger Moosab Gasem.

Skolan saknar de översta våningarna. Tidigt under kriget besköts deras klassrum och det var länge sedan som återuppbyggnaden stannade av.

– Vi kämpar varje dag för att hålla skolan öppen. Det finns faror runt om oss, men om barnen återigen skulle förlora möjligheten till utbildning har de ingen framtid, säger läraren Mahmod Mohamed.

Skolan ligger bara några kilometer från frontlinjen och för några dagar sedan var det en flygbombning intill skolan. Foto: Niclas Berglund, SVT

Vet hur bombplanen låter

I matematiksalen står luften stilla. Det är genomgång av läxan, men många lyssnar mer uppmärksamt på vad som sker utanför skolans väggar. Alla här har tvingats lära sig hur ljudet av bombplan låter.

– Jag har just börjat skolan här igen. När vi bodde inne i centrala Idlib fanns ingen möjlighet att studera. Jag vill nu lära mig att läsa och skriva ordentligt för att kunna bygga vår framtid, berättar 13-årige Moosab Gasem.

Väntar på order

Frontlinjen ligger bara några kilometer bort. Där finns, sedan 20 dagar tillbaka, tungt utrustade ryska och syriska förband. Trupperna är redo för strid och väntar bara på en order från Damaskus. Samtidigt finns tre miljoner civila inne i det delvis omringade Idlib. Moosab Gasem och hans familj lyckades fly staden Idlib för tre månader sedan.

Moosab Gasem är 13 år och är en av många barn som flytt Idlib och våldet i staden. Foto: Niclas Berglund, SVT

– Vi var belägrade och jag var ofta hungrig. Det saknades både vatten och mat, men en dag bestämde pappa att vi skulle ta risken och försöka fly ut från Idlib, säger Moosab.

Saknar sina bröder

För några dagar sedan bombades ett område väldigt nära skolan. Då avbröts allt och barnen tog skydd. Syrien är inget vanligt land att leva i och Idlib-provinsen landets just nu mest utsatta. En miljon barn finns fortfarande där inne i det delvis belägrade området.

Sinjar där skolan ligger, i Idlib-provinsen i Syrien Foto: Niclas Berglund, SVT

– Jag hoppas bara att kriget inte kommer hit också. Vi har det ganska bra här. Jag ber också för mina tre bröder. De är fortfarande fast inne i Idlib, berättar Moosab Gasem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer