Abdelhamid Abaaoud, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. En video visar brutala dåd som han tidigare gjort sig skyldig till. VARNING FÖR STARKA BILDER! Foto: SVT

Här är terrorledaren som hela Europa jagar

Uppdaterad
Publicerad

Abdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd. I en film som SVT:s Agenda visade redan i vintras syns IS-soldaten Abdelhamid Abaaoud transportera döda kroppar i Syrien genom att binda fast dem efter en bil.

Abdelhamid Abaaoud, som också går under namnet Abu Omar al Baljiki, är från Belgien och av marockanskt ursprung. Enligt belgiska medier har Abaaoud stridit för terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien.

Enligt The Independent sägs han tidigare ha varit bosatt i Bryssel-förorten Molenbeek, Belgien, där polisen under de senaste dagarna gjort flera tillslag. Från Syrien misstänks han ha hjälpt till med planering och finansiering inför fredagens attacker, något som säkerhetsanalytikern och IS-specialisten Charlie Winter bedömer som mycket trovärdigt.

Terrordåden i Paris

– Han är precis den sortens person som man kan förvänta sig göra något sådant. Du går inte från att aldrig försöka till att orkestrera en attack som involverar koordinerade attacker, flera attentatsmän och flera vapen, säger han till The Independent.

Framträdde i brutal video

Abdelhamid Abaaoud blev först känd för säkerhetstjänsterna efter att han framträtt på en video där lemlästade kroppar transporterades till en massgrav. I filmen visar han hur han knutit fast döda kroppar i rep bakom bilen.

– Nu, med Guds försyn och för Guds skull får vi släpa otrogna, hedningar, som strider mot oss och mot islam, säger han.

Det rör sig om en video där han tillsammans med andra röjer upp efter en IS-massaker – ett ”instegsjobb” för att kunna stiga i graderna inom IS. Efter att videomaterialet läckt ut från Abdelhamid Abaaouds mobiltelefon gjorde belgisk media ett reportage om honom. Ett reportage som sändes i SVT:s Agenda i januari i år.

”Europa är värdelöst”

I det mycket brutala filmmaterialet uppträder Abaaouds känslokallt och när han går runt bland kroppar som dödats av IS säger han:

– Det värsta är att dö för något annat än Allah.

I en annan scen sitter han med vänner runt en lägereld och planerar att förändra världen. Då säger han bland annat följande:

– Vad anser du om livet här? Skulle du föredra livet i Europa?

– Europa är värdelöst!

– Må Gud hedra landet Storsyrien. Välsignelsernas land.

Involverad i flera dåd

Abdelhamid Abaaoud är sedan tidigare eftersökt av belgisk polis efter en skottlossning i Verviers i Belgien i januari i år, där två människor dödades, uppger The Guardian.

Han ska också ha varit i kontakt med den beväpnade man som i augusti i år övermannades av två amerikaner på ett tåg på sträckan Amsterdam-Paris, uppger Sky News.

I februari i år ska Abdelhamid Abaaoud ha skrutit om hur enkelt han, enligt egen utsago, i hemlighet kunnat ta sig in i Belgien för att leda en terrorcell och sedan flytt till Syrien efter en polisräd, trots att bilder på honom fanns på flera medier, skriver AP som citerar en engelskspråkig IS-tidning.

Ej intresserad av religion

Abdelhamid Abaaoud växte upp i Molenbeek tillsammans med fem syskon. Hans pappa drev en butik och de uppges inte ha varit fattiga. Enligt en äldre syster ska han inte ha besökt moskéer eller visat intresse för religion.

När Abdelhamid Abaaoud för drygt två år sedan reste till Syrien var det ingen som höjde på ögonbrynen – han var bara ytterligare en av de unga män från en eftersatt förort som lockats av löftet om äventyr och belöning av Gud, skriver The New York Times.

Tillägg: Adbelhamid Abaaoud dödades i en våldsam polisinsats mot en lägenhet i Saint-Denis norr om Paris den 18 november 2015, fem dagar efter dåden i Paris. Denna artikel skrevs dagarna innan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet