Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Trumps stämningar – stat för stat

Här är Trumps stämningar – stat för stat

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump driver eller planerar att driva juridiska processer i flera delstater. Under torsdagen fick Trumpkampanjen svar på flera av sina stämningar.

Här är vad Trumpkampanjen driver just nu.

Michigan

Trumpkampanjen meddelade på onsdagen att de skickat in en stämningsansökan i Michigan. Kampanjen vill att en domstol pausar räkningen till dess att det finns republikanska valinspektörer där distansröster räknas. Kampanjen vill också att alla valsedlar som räknas utan en inspektör på plats räknas om.

På torsdagen avslog domare Cynthia Stephens i Michigan Trumps stämning i delstaten. Stephens noterar att stämningen lämnades in bara några timmar innan de sista rösterna räknades.

Pennsylvania

Republikanerna stämde på tisdagen valarbetare i Montgomery county. De anklagas för att ha gett väljare med ogiltiga valsedlar en chans att rösta om. Vid en domstolsförhandling på onsdagen var distriktsdomaren Timothy Savage skeptisk till stämningen och undrade på vilket sätt valet tagit skada av att väljare uppmanats till att rösta på rätt sätt.

I en annan stämningsansökan, också inlämnad i Pennsylvania, vill Trumpkampanjen att rösträkningen i delstaten pausas på grund av dålig insyn. På torsdagen kom ett beslut som ska garantera att republikanska observatörer kan närvara. Rösträkningen pausas inte.

Ett tredje spår för Trumpkampanjen i Pennsylvania är ett ärende som påbörjades innan valdagen och som redan nått delstatens högsta rättsliga instans. Domstolen godkänner räkning av poströster som skickas senast på valdagen och som anländer fram till på fredag.

Nu vill republikanerna att Högsta domstolen i USA river upp den delstatliga domen och HD har flaggat för det kan komma att ske i efterhand.

Tre konservativa domare skrev i förra veckan i ett yttrande att det är sannolikt att domstolen i Pennsylvania kränkt USA:s konstitution. Valarbetare i Pennsylvania svarade med att de tydligt ska skilja ut poströster som anländer efter valdagen.

Georgia

På onsdagen lämnade Trumpkampanjen in en stämning till domstolen i Chatham county. Till skillnad från Pennsylvania och Michigan är syftet med stämningen här inte att pausa rösträkningen.

Istället hävdar kampanjen att för sent inkomna valsedlar blandats med giltiga valsedlar. De vill att en domare tar beslut som säkerställer att sent inkomna valsedlar sorteras ut så de inte blir räknade.

På torsdagen meddelade domare James Bass, utan vidare motivering, att stämningen avslås. Enligt nyhetsbyrån AP vittnade valarbetare om att de 53 röster som det handlar om kom in i tid.

Nevada

På torsdagen meddelade Trumpkampanjen att de lämnat in en stämningsansökan till domstolen i Las Vegas i Nevada och hävdar att de har bevis för att personer som inte bor i delstaten har fått sina röstsedlar räknade där, rapporterar Fox News. Stämningen ämnar inte stoppa omräkningen men kräver att få granska att varje ”laglig” röst räknas och att varje ”olaglig” röst inte gör det.

Wisconsin

Trump har även sagt att de kommer kräva omräkning i Wisconsin, vilket den förlorande kandidaten kan göra om marginalen är mindre än en procentenhet. En sådan begäran kan dock inte göras förrän valresultatet är helt officiellt färdigställt – och det kan dröja ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet