Xi Jinping, Putin och Bolsonaro tänker inte gratulera Biden. Foto: TT

Här är världsledarna som håller tyst om Bidens vinst

Uppdaterad
Publicerad

Gratulationer från världens ledare strömmade in till Joe Biden under helgen.

Men från Ryssland, Mexiko, Nordkorea och Brasilien är det fortfarande tyst.

Redan på lördagen inkom de första lyckönskningarna till Joe Biden och Kamala Harris. Kanadas premiärminister Justin Trudeau var tidigt ute med ett uttalande, tätt följd av både Angela Merkel och Emmanuel Macron.

Men det är inte alla som valt att lyckönska Biden.

Presidentvalet i USA 2020

Bolsonaro är tyst

Brasiliens president Jair Bolsonaro hör till den skaran. Inte oväntat, då ledaren som kallas ”Tropikernas Trump” öppet valt att stötta Donald Trumps kampanj.

Putin inväntar officiellt resultat

Ryssland ledare Vladimir Putin har tidigare sagt att han kommer att samarbeta med den nya presidenten, vem det än blir.

Han har dock inte valt att gratulera Joe Biden och väntas inte uttala sig innan ett ”officiellt resultat” presenteras, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, som säger sig ha goda relationer med både Trump och Biden, ger ett liknande skäl. Under en presskonferens på måndagen sa presidenten att han inte kommer att gratulera Biden innan alla domstolsprocesser är klara.

Kallade Biden för ”galen hund”

Att det skulle vara tyst från nordkoreanskt håll är inte någon överraskning. Statliga nordkoreanska medier har beskrivit Biden som en ”galen hund” som borde slås ihjäl och hans valseger har inte nämnts i rapporteringen, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet