Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av de världsledare som gratulerat Joe Biden och Kamala Harris till segern i det amerikanska presidentvalet. Foto: KAY NIETFELD/AFP/TT

Världsledarna gratulerar Joe Biden till segern

Publicerad

Sedan amerikanska medier slagit fast att Demokraternas kandidat Joe Biden vinner presidentvalet strömmar omvärldens reaktioner in.

”Jag ser fram emot framtida samarbete med president Biden”, skriver Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande.

Grannlandet Kanada skickade snabbt en hälsning till Biden.

”Jag ser fram emot att arbeta med den tillträdande presidenten Biden, den tillträdande vicepresidenten Harris, deras regering och den amerikanska kongressen när vi gemensamt tar itu med världens största utmaningar”, säger premiärministern Justin Trudeau i ett uttalande.

Presidentvalet i USA 2020

Brittiska lyckönskningar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skickar också sina lyckönskningar till Joe Biden och hans tillträdande vicepresident Kamala Harris.

Johnson konstaterar att USA är Storbritanniens viktigaste allierade och att han ser fram emot att länderna kommer att arbeta nära varandra.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter:

”Amerikanerna har valt sin president. Gratulationer till Joe Biden och Kamala Harris! Vi har mycket att göra för att få bukt med dagens utmaningar. Låt oss arbeta tillsammans!”

Den spanske premiärministern Pedro Sánchez skickar också en hälsning via Twitter.

”Vi ser fram mot att samarbeta med er för att få bukt med utmaningarna framför oss”, skriver han bland annat.

Välkomnar valdeltagandet

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel säger att EU noga följt president- och kongressvalet.

”Vi noterar den senaste utvecklingen i valprocessen. Med den som grund gratulerar EU den tillträdande presidenten Joe Biden och den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris i att få tillräckligt många elektorsröster”, säger han i ett uttalande.

Charles Michel välkomnar även det rekordstora valdeltagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet