Här blir Skottland först i världen med gratis mensskydd

Uppdaterad
Publicerad

Det skotska parlamentet röstade under tisdagen igenom gratis mensskydd till alla landets kvinnor, och det var ett enhälligt beslut. Samtliga 121 röstberättigade röstade ja till förslaget.

Kampanjen har förts länge och leddes av skotska Labours hälsotaleskvinna Monica Lennon. Det var också hennes motion som röstades igenom i Skottlands parlament.

– Detta kommer att göra en enorm skillnad i kvinnornas och flickornas liv och alla som menstruerar, säger Lennon till brittiska The Guardian.

Landets lokala myndigheter har fått i uppdrag att ansvara för att produkterna görs tillgängliga gratis för landets närmare 1,6 miljoner kvinnor som berörs av den nya lagen. Skolor, högskolor och universitet kommer att vara skyldiga att se till att gratis menstruationsprodukter finns på sina toaletter.

Se när landet blir först i världen att rösta igenom gratis mensskydd i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.