28-årige Ahmad Khan Rahami jagas av polisen i New York för bombdådet på Manhattan. Foto: Polisen i New York och TT

Han misstänks för bombdådet i New York

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige Ahmad Khan Rahami har gripits misstänkt för explosionerna på Manhattan. Brotten utreds som terrorhandlingar. Samtidigt beskrivs Rahimi av grannar som en vänlig man som hade ett stort bilintresse.

Den misstänkte för helgens bombdåd är 28-årige Ahmad Khan Rahami från Elizabeth i New Jersey.

Han är amerikansk medborgare, men född i Afghanistan, skriver AP. Enligt myndighetskällor var Ahmad Khan Rahami inte listad i USA:s terrordatabaser, skriver Reuters.

Explosion i New York

Mannen på övervakningsbilderna

Myndigheterna tror att de tre bombincidenterna på Manhattan, i Seaside Park och i Elizabeth i New Jersey är kopplade till varandra, skriver ABC News. Utredarna misstänker också att flera personer är inblandade i dåden, uppger två myndighetskällor till Reuters.

Övervakningsbilder placerar Ahmad Khan Rahami vid båda bomberna på Manhattan. En källa säger till NBC News att det finns andra fysiska bevis som kopplar honom till spränganordningarna i båda delstaterna. Ytterligare två personer har setts hantera sprängmedel på övervakningsbilder, skriver CBS News.

Bjöd på kyckling

På måndagen genomförde FBI en husrannsakan i Elisabeth. Enligt AP har Ahmad Khan Rahami bott i lägenheten som ligger ovanför den snabbmatsrestaurang som familjen driver och som han även ska ha arbetat i.

Boende  i fastigheten beskriver för New York Times att den efterspanade misstänkte terroristen som en bra granne med stort bilintresse och som ofta hängde på trottoaren utanför huset med sina vänner:

– Han är mycket trevlig och brukade bjuda på kyckling från restaurangen. Den vänligaste man du kan tänka dig, säger grannen Ryan McCann till tidningen.

Sannolikt terrordåd

På lördagen skadades 29 personer när en bomb detonerade på 23rd Street på Manhattan. Strax därefter hittades en sprängladdning några kvarter bort. Samma dag detonerade en bomb i New Jersey och på söndagen hittades en sprängladdning i en ryggsäck nära en tågstation i Elizabeth i samma delstat.

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet finns det en koppling mellan spränganordningarna i de båda delstaterna.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppger att bombdådet på Manhattan sannolikt är ett terrordåd.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att myndigheterna inte har någon information som tyder på att fler attacker är förestående. Samtidigt uppmanar han människor att vara vaksamma, rapporterar MSNBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i New York

Mer i ämnet