Med blinkande blåljus anlände de turkiska poliserna till Saudiarabiens konsulat i Istanbul på måndagskvällen. Bara timmar tidigare släppte säkerhetsvakterna in ett städteam som fångades på bild av pressuppbådet där utanför. Foto: Petros Giannakouris/Bulent Kilic/TT

Turkisk polis lämnade Saudiarabiens konsulatet med jordprover

Uppdaterad
Publicerad

Med blinkande blåljus anlände turkisk polis och åklagare till Saudiarabiens konsulat i Istanbul, vid 18-tiden på måndagskvällen. Efter att ha dammsugit lokalerna i jakt på spår i åtta timmar lämnade gruppen lokalerna, men prover på jord från konsulatets trädgård.

De turkiska poliserna genomförde under måndagskvällen en gemensam inspektion tillsammans med saudiarabiska myndigheter. De turkiska poliserna kom med blinkande blåljus i både bilar och på motorcyklar.

Enligt AP vägrade de svara på journalisternas frågor – och medan de gick in pressades det samlade pressuppbådet bakåt, längre bort från ingången. Bara timmar tidigare släppte de saudiska vakterna in ett städteam på konsulatet. Det är oklart om det finns någon koppling mellan städteamet och inspektionen.

Lämnade med jord från trädgården

Utredningsteamet lämnade lokalerna efter åtta timmar och tog bland annat med sig jord från konsulatets trädgård.

Saudiarabien gick med på räden efter att fallet med journalisten Jamal Khashoggi, som försvann efter att ha gått in i konsulatet den 2 oktober, väckt ramaskri runt om i världen. Turkiet hävdar att Jamal Khashoggi mördats inne i byggnaden.

Press från USA och EU

Både USA och EU sätter nu press på Saudiarabien och Turkiet om att journalistens försvinnande måste utredas noggrant.

Donald Trump har hotat med en ”sträng bestraffning” om Saudiarabien visar sig ligga bakom – vilket är den tes den turkiska polisen arbetar efter, enligt anonyma källor till flera nyhetsbyråer. Enligt källorna ska journalisten har mördats av en saudisk dödspatrull inne på konsulatet.

Saudiarabien har hela tiden nekat till att ha något med försvinnandet att göra.

På tisdagen anlände USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Saudiarabien för att diskutera fallet med landets företrädare. Efter besöket kommer han att åka vidare till Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet