I Istanbul hängs plakat upp med Jamal Khashoggis namn på efter försvinnandet. T.h Donald Trump och Kung Salman under Trumps besök i Saudiarabien i maj 2017. Foto: Ozan Kose/Evan Vucci/TT

Efter hoten om bestraffning – Trump: ”Han förnekar”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har hotat med ”sträng bestraffning” om det visar sig att Saudiarabien ligger bakom journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Efter det har nu samtal förts mellan presidenten och Kung Salman av Saudiarabien.
”Han förnekar all vetskap om vad som kan ha hänt”, skriver Donald Trump på Twitter.

Journalisten Jamal Khashoggi, som bland annat har arbetat för Washington Post, försvann spårlöst under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Nu har försvinnandet lyfts upp på högsta ort i samtal mellan USA:s president Donald Trump och Kung Salman av Saudiarabien.

”Jag pratade precis med Saudiarabiens kung som förnekar all vetskap om vad som kan ha hänt”, skriver Donald Trump på Twitter.

”Jag skickar utrikesministern”

Enligt Donald Trump ska nu samtalen fortsätta genom utrikesminister Mike Pompeo.
”Jag kommer genast att skicka vår utrikesminister för att möta kungen”, skriver presidenten.

Enligt Reuters skickas utrikesministern till Saudiarabien redan under måndagseftermiddagen, svensk tid.

Det här kommer efter att Donald Trump, under söndagen, gått ut i tv-programmet ”60 minutes sunday” och hotat att bestraffa Saudiarabien om de ligger bakom försvinnandet.

– Vi kommer att gå till botten med det här, och det kommer att bli en sträng bestraffning, sade Trump i TV-programmet.

EU ställer sig bakom Trumps linje

Även inom EU har försvinnandet lyfts på högsta nivå under måndagen. Det diskuterades när utrikesministrarna samlades i Luxemburg.

– Det var full enighet om att vi förväntar oss öppenhet och full klarhet från de saudiska myndigheterna, sade utrikeschefen Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt, enligt TT.

EU kommer inte att skicka något eget sändebud till Saudiarabien. Men Mogherini betonar att EU står bakom Trump i det här ärendet.

– Vi är på samma sida i det här som våra amerikanska partners, säger Mogherini, enligt TT.

Misstanken: Dödspatrull skickades ut

Den 59-årige Jamal Khashoggi besökte konsulatet för att ordna dokument till sitt stundande bröllop. Sedan dess har han inte synts till.

Turkiska myndighetskällor har i internationella medier sagt att polisen misstänker att en dödspatrull skickats från Saudiarabien till Turkiet för att mörda journalisten inne på konsulatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet