Här grävdes Riad upp för tre månader sedan – sa farväl till sina döda barn

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två månader sedan eldupphöret mellan Hamas och Israel efter striderna i maj. Ännu ett våldsutbrott för vissa – för andra har livet förändrats totalt. SVT har träffat Riad Ashtakna som förlorade fyra barn när deras hus träffades av missiler.

Riad Ashtakna satt i vardagsrummet när flervåningshuset i Gaza plötsligt lyste upp i ett starkt rödgult sken.

– Hela huset lyste upp och tv:n ramlade ner. När de föll och alla väggar skakade sprang jag till barnens rum för att se vad som hänt och om jag kunde rädda dem. Först förstod jag inte att att skenet berodde på att huset träffats av raketer. Men när jag kom fram till barnen rasade huset över oss, säger Riad Ashtakna.

Han begravdes under rasmassorna, men kunde fortfarande höra barnen klaga av smärta och ropa på honom.

En dotter överlevde

– Det var uppenbart att de hade ont och att de var svårt skadade. Sedan tystnade alla röster. Jag var chockad. Jag låg själv begravd, blödande och i dåligt skick.

Riat trodde att han skulle dö där han låg begravd under fyra våningar av lägenheter, men drogs fram ur rasmassorna. Även hans sjuåriga dotter överlevde raset. Däremot är resten av familjen borta. Riads två söner, två döttrar och fru lever inte längre.

– Husen kan byggas upp igen och de kommer att byggas upp. Men smärtan blir kvar och sorgen är vår följeslagare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.