Här hissas ”befrielseflaggan”

Uppdaterad
Publicerad

Under stort jubel hissades den så kallade befrielseflaggan utanför Libyens ambassad i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Demonstranterna skrattar, jublar och hoppar och en man inne på ambassaden hänger ut genom ett fönster och viftar med vad de kallar befrielseflaggan. Den användes av kungariket Libyen fram till Kadaffis statskupp 1969.

Demonstranterna utanför går ned på knä och sträcker upp sina armarna, kramar varandra och gråter.

Strax efter att flaggan hissats kom Libyens ambassadör ut på trappan till ambassadbyggnaden och kramades om av demonstranterna. Han såg lite rädd och rörd ut, vinkade till demonstranterna och gick sedan in igen.

Idris Smew var en av dem som var inne och talade med viceambassadören Abdelmagid Buzrigh. Smew berättar att allt gick mycket lugnt och artigt till.

-Vår stora fråga till honom gällde hans inställning till det som händer i Libyen. Han var försiktig i början och gav diplomatiska svar.

Delegationen bad honom att officiellt ta ställning i frågan och bad också att få hissa sin flagga på ambassadbyggnaden.

-Han sade då till slut 'Jag är med folket' och gick med på att hissa befrielseflaggan.

Viceambassadören gick också med på att visa sig på trappan till ambassadbyggnaden och därigenom visa sitt stöd för demonstranterna på andra sidan Valhallavägen.

TT

Fakta: Nygammal flagga i kamp mot Kadaffi

I kampen mot Muammar Kadaffi syns allt oftare den röd-svart-gröna flagga – av demonstranterna kallad ”befrielseflaggan” – som användes av kungariket Libyen fram till Kadaffis statskupp 1969.

Färgerna sägs symbolisera de tre provinserna Cyrenaika, Fezzan och Tripolitanien, med en ottomansk skära och stjärna i mitten.

Efter kuppen bytte Libyen först till den panarabiska röd-vit-svarta flaggan innan Gaddafi 1977 införde dagens helgröna flagga – världens enda enfärgade nationsflagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.