Att Bernie Sanders är en 74 årig, ilsken man verkar inte avskräcka väljarna – och i synnerhet inte i mannens hemstad Burlington, Vermont. Foto: TT / SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här hoppas alla på Sanders: ”Gillar sura gamla gubbar”

Uppdaterad
Publicerad

Han borde inte haft en chans, men Bernie Sanders är på väg att ta hem primärvalet i New Hampshire. Han låg jämt med Hillary Clinton i Iowa. Socialisten och senatorn från den lilla delstaten Vermont håller på att göra revolution i det demokratiska partiet. Precis som han gjort tidigare som borgmästare i Burlington.

– Bernie och hans medarbetare i stadshuset kallades ”sanderistas”. De var demokratiska socialister utan partitillhörighet, men det gick aldrig till överdrift. Bernies politik präglades av vanligt sunt förnuft. Hans mål har alltid varit att medelklassen ska få det bättre, säger Brett Hughes, Burlingtonbo som SVT Nyheter möter på plats i staden.

Brett var själv med på den tiden, på 80-talet när Bernie Sanders var borgmästare och styrde Burlington. SVT Nyheter får följa med honom på strandpromenaden nere vid sjön Champlain.

Där skulle det ha byggts lyxlägenheter och stora hotell. Men det stoppades av Sanders. Nu är det i stället ett park- och rekreationsområde för allmänheten.

Bernies hemmaplan

Burlington är fortfarande Bernie Sanders territorium. Det är hans bostads- och miljöpolitik som  ännu präglar staden. Det har lockat många gröna och socialt engagerade företag. Den stora livsmedelsbutiken är koperativägd. Centrum är avstängt för biltrafik. Det byggs billiga bostäder och kulturlivet blomstrar.

– Det var atmosfären här som gjorde att jag flyttade hit, förklarar Kat Wright, och fortsätter:

– Och det är Bernies förtjänst. Han har skapat en miljö av tolerans, där människor är lyhörda och kulturen har en viktig plats.

Hyllas med musik

Kat sjunger och Brett spelar gitarr. Tillsammans med flera andra musiker i Burlington har de just spelat in några av Bernie Sanders favotitlåtar som en hyllning till presidentkandidaten.

1987 var han själv med på en skivinspelning. Han deklamerade gamla kända och älskade folksånger – till musik. Först och främst Woody Guthries ”Our land is your land”. Den har spelats in nu igen.

I Burlington verkar nästan alla vara engagerade i Bernie Sanders kampanj. Banderoller med hans namn hänger från fönstren, hans siluett är målad på tegelväggen. bilarna är täckta med Bernie-klistermärken och hans ansikte finns på allt från tröjor och kalsingar till choklad och marmeladburkar.

Den 74-årige ungdomskandidaten

Den girighet som uppvisas av Wall Street, storföretagen och miljardärerna håller på att förstöra vår nation!

Det är hans ständiga budskap. Bernie Sanders predikar inför allt större skaror om jämlikhet, inkomstfördelning, allmän sjukvård och avgiftsfria universitetsstudier.

Det är budskap som tidigare hade bedömts som alltför radikala, socialistiska, för att våga yttras av en politiker i USA. Idag lockar det framför allt ungdomarna.  Att han är en 74 årig, ilsken man verkar inte avskräcka.

– Jag gillar sura gamla gubbar, säger Holly Conley, när jag frågar henne.

Hon står mitt bland tröjor, underbyxor och mössor – alla med Bernie Sanders ansikte och namn. Hon är 20 år och  tänker kämpa för att få sin Bernie in i Vita Huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.