Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när maffiabossen i Balkan hotar sin rival i Sverige – SVT besöker Montenegro. Enligt journalisten Jelena Jovanovic beskrivs Sverige som en fristad för högt uppsatta i kriminella klaner på Balkan. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Här hotar maffiabossen sin rival i Sverige – genom barnen

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på rivaliserande gängledare tvekar inte knarkkarteller från Balkan att gå via barn som går i skolan i Sverige. Det visar knäckta krypterade meddelanden som SVT Nyheter tagit del av. Sverige beskrivs även som en fristad för kriminella.

”Hur många barn har de? I vilken skola går barnen? Vilken sport utövar barnen?”

Det är isande att höra maffiabossen förhöra sig om rivalens barn, bosatta i Sverige. Han gör det i röstmeddelanden i den krypterade appen Sky ECC som myndigheter knäckte 2021 i ett internationellt samarbete.

”Sverige fristad för kriminella”

Jelena Jovanovic är kriminalreporter på tidningen Vijesti i Montenegro. Hon har fått tillgång till hundratusentals meddelanden. Både hon och polisen arbetar fortfarande med att utreda all information från den knäckta appen.

Hon söker igenom materialet efter kopplingar till Sverige. Bland annat hittar hon kommunikation om benzodiazepiner, lugnande läkemedel som ligorna kan få ut på recept på Balkan och smugglar till Sverige där de säljs olagligt som droger.

– Sverige beskrivs som en fristad för flera högt uppsatta medlemmar av de två största kriminella klanerna här på Balkan, berättar hon och läser ett meddelande:

– ”Vi måste beställa ananas eller bananer genom det svenska företaget och sätta in ett extra golv”. Det här betyder att de har ett företag i Sverige genom vilket de smugglar kokain i fruktlådor, säger hon.

Hon måste ha livvaktsskydd dygnet runt

Maffiorna har stor makt i Montenegro. Och de tvekar inte att mörda. 2018 mördades en person mitt framför Jelena Jovanovic och på grund av sitt jobb måste hon leva under beskydd. Dygnet runt följer två livvakter med henne.

Så har hon levt i tre års tid nu. Det begränsar förstås kraftigt hennes liv, men hon tycker att det personliga priset är värt det och tror på en framtid för landet där korruptionen och brottsligheten inte genomsyrar hela samhällskroppen.

– Vi lever i en tid där det är dyrare att tiga, eftersom vi får betala ett högre pris på sikt. Vi måste prata högt om alla problem för att kunna lösa dem, säger hon.

Hör fler av de krypterade meddelandena i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ted Esplund, kommissarie på underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, Noa berättar om oskyldiga anhöriga som riskerar att bli måltavlor för den organiserade brottslighetens påtryckningar och hot. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.