Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De nordkoreanska diplomaterna på Arlanda.

Här lämnar Nordkoreas delegation Sverige

Publicerad

På lördagen bröt samtalen i Stockholm mellan USA och Nordkorea samman. Och nu lämnar den nordkoreanska delegationen landet. UD vill inte lämna några besked om Sverige kommer att stå värd för eventuella fortsatta diskussioner.

Representanter för USA och Nordkorea har träffats i Sverige under helgen för att diskutera en eventuell kärnvapenuppgörelse. Möte har hållits på Lidingö, utanför Stockholm. Men på lördagskvällen bröt samtalen samman. Och nu lämnar den nordkoreanska delegationen Sverige.

SVT har fångat de nordkoreanska diplomaterna på bild på Arlanda där de är på väg ut ur landet. Men utrikesdepartementet är mycket fåordigt om vad som nu händer med samtalen.

UD tystlåtna

Buster Mirow Emitslöf, presstalesperson på UD, säger att UD varken kan kommentera om delegationen lämnat Sverige eller om vad som hänt under helgen.  

– Vi kan säga att Sverige stått värd för samtalen, men vi har inga övriga kommentarer i nuläget, säger han.

Det återstår alltså att se om Nordkorea och USA kommer att mötas igen på svensk mark för att diskutera ett kärnvapenavtal.

Nordkorea besvikna på USA

Efter samtalens sammanbrott under lördagskvällen sa Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil under en presskonferens utanför landets ambassad att det var Nordkorea som avbrutit samtalen.

– Förhandlingarna levde inte upp till våra förväntningar och har avbrutits. Jag är väldigt besviken, säger Kim Myong-Gil till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som är på plats i Stockholm.

Han anser att det nu är upp till USA om dialogen ska återupptas.

Det amerikanska utrikesdepartementet delar inte Nordkoreas bild.

– USA hade med sig kreativa idéer och en god diskussion med dess nordkoreanska motparter, säger talespersonen Morgan Ortagus i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer