Georgy Zhukov ledde sista attacken mot Berlin 1945. Foto: AP

Här rivs den sovjetiska fältmarsalkens staty ned

Uppdaterad
Publicerad

Den sovjetiska fältmarskalken Georgy Zhukovs staty revs ner i Ukrainas näst största stad Kharkiv, nära gränsen till Ryssland, under söndagen.

Zhukov ledde den sovjetiska armén under den sista attacken mot Berlin under andra världskriget.

Statyn revs ner under demonstrationer från olika höger- och nationalistiska grupper, när de protesterade under ett möte för ett nytt politiskt parti.

Det nya partiet leds av borgmästarna i Kharkiv och Odesa, som båda var medlemmar i Viktor Janukovytjs parti. Janukovytjs tid som Ukrainas president tog slut 2014 efter våldsamma protester mot Janukovytjs närmande till Ryssland.

SVT har tidigare rapporterat att Janukovytj, som i januari 2019 dömdes för landsförräderi, har slussat motsvarande 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank. Affären kopplas till en misstänkt muta.

2017 meddelade ukrainska myndigheter att samtliga 1 320 statyer av Vladimir Lenin var bortplockade. Även 1 000 sovjetmonument plockades bort. Detta var ett resultat av en lag från 2015 som förbjöd kommunistiska och nazistiska symboler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.