Visa alla (5)
Visa alla (5)

Här grips aktivisterna – demonstrerade när Marine Le Pen röstade

Publicerad

Flera barbröstade kvinnor från aktivstgruppen Femen demonstrerade utanför den vallokal i staden Hénin-Beaumont där Marine Le Pen nu röstar. Le Pen är av kandidaterna som kan gå vidare till andra valomgången med partiet Nationella fronten.

Under förmiddagen greps flera personer efter en Femen-protest utanför den vallokal där Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen valt att gå och rösta i dag. Demonstranterna hade på sig masker som föreställde Rysslands president Vladimir Putin, USA:s president Donald Trump och presidentkandidaten Marine Le-Pen. Med bara bröst skrek demonstranterna ”Marine, president!”.

Marine Le Pen har tidigare kritiserats för att ha nära band till Kreml och Ryssland.

Hög arbetslöshet

Hénin-Beaumont är en stad där textil- och metallindustrin förut blomstrade men som sedan decennier gått ner sig och har nära dubbelt så hög arbetslöshet som Frankrikes snitt.

– Jag har tappat mitt röstkort men jag skulle ha röstat Marine Le Pen. Jag vill ha förändring och bostäder till fransmännen, säger 43-åriga Sandrine Hadjmahfoud.

Hon är arbetslös och brukade sova på gatan men har nyligen fått en liten lägenhet. Den ligger ett stenkast från vallokalen där Marine Le Pen röstar idag, till stort medieuppbåd.

TV: Kandidaterna som vill bli Frankrikes nästa president

– Jag är inte emot att Frankrike tar emot invandrare, men jag vill att man prioriterar fransmän, säger Sandrine Hadjmahfoud.

Vallokal i Hénin-Beaumont. Arbetslösheten i staden är högre än i övriga Frankrike och stödet för Marine Le Pen är högt här.

Hennes pojkvän Claude, 53 år, som jobbar inom byggbranchen och som just varit och röstat, håller med.

– Jag vill ha lugn i Frankrike och hoppas Marine vinner. Vi måste få ett slut på de här terrordåden, säger han, som har röstat på Nationella fronten sedan han blev myndig.

LÄS MER: Så bevakar SVT franska presidentvalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet