Diogo Chalegre, biolog och Wolbachia-mygg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya metoden mot denguefeber går till. Foto: Sara Murillo Cortes

Här släpps ”vaccinerade” myggor ut – ska stoppa denguefeber

Publicerad

En ny metod mot denguefeber är på frammarsch i Brasilien. Där har man börjat infektera myggen med så kallade Wolbachia-bakterier som fungerar som ett sorts vaccin.

Denguefeber är en tropisk sjukdom som för de allra flesta innebär en övergående feber – men som i värsta fall kan leda till döden.

Sjukdomen ökar världen över där den globala uppvärmningen lyfts fram som en av orsakerna. I Brasilien är situationen värre än någonsin med över en miljon smittade bara under de första månaderna 2024.

Finns naturligt i andra insekter

Där har den ideella organisationen World Mosquito Program, WMP, börjat testa en metod som går ut på att infektera myggorna med så kallade Wolbachia-bakterier.

Wolbachia finns naturligt i över 50 procent av alla insekter, men inte i myggarten som är ansvarig för spridandet av denguefeber och andra sjukdomar.

Stärker myggornas immunförsvar

Wolbachia-infektionen verkar stärka myggornas immunförsvar och göra det svårare för denguevirus att föröka sig.

Mygghonor som bär på bakterien för den vidare till sin avkomma.

– Vi vaccinerar i princip myggorna för att de inte ska kunna smitta människor med sjukdomar, säger Bryan Callahan, kommunikationsansvarig på WMP till MIT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.