Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khaleda Murad och hennes familj har sökt skydd i zonen efter att deras hem i norra Gaza totalförstörts i en attack. Barnen kan bara äta en måltid om dagen eftersom det råder stor brist på mat – liksom det mesta annat. Foto: Youssef Ruzzi

Här trängs Gazabor på flykt – saknas mat, vatten och toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Trängsel, sjukdomar som sprids och brist på mat, vatten och sanitet. Så beskrivs tillvaron i den så kallade humanitära zonen i Gaza där människor sökt skydd undan Israels attacker.

– Ärligt talat är zonen inte särskilt säker, säger fotografen Youssef Ruzzi som varit i området och filmat för SVT.

Palestinier har i flera veckor uppmanats av Israel att fly till de södra delarna av Gaza medan den israeliska militären genomfört sin markoffensiv i huvudsak mot de norra delarna. Israelisk militär har pekat ut ett område i sydvästra Gaza som en så kallad humanitär zon, som enligt Israel ska vara säker. Dit har många Gazabor begett sig – efter att ha lämnat sina hem sen kriget bröt ut.

Youssef Ruzzi, fotograf från Gaza, har besökt zonen för SVT:s räkning och människor berättar för honom att det är mycket trångt och en svår tillvaro i området. Israeliska bombningar ska dessutom ha skett bara 500 meter från området.

Krig mellan Israel och Hamas

– Jag är i den så kallade säkra zonen. Ärligt talat är den inte särskilt säker, säger Youssef Ruzzi, som arbetat med SVT flera gånger tidigare, bland annat under Gazakriget 2021.

Drogs fram ur rasmassorna

Zonen är en landremsa som är cirka 8,5 kvadratkilometer stor och består främst av sanddynor och tidigare jordbruksmark.

– Vårt hus i norra Gaza bombades. Vi drogs fram ur rasmassorna, säger Khaleda Murad, som sökt skydd i lägret med familjen.

Hon berättar att det är brist på det mesta – toaletter, mat och vatten saknas.

– Jag ger barnen mat en gång om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet