Trots muntra miner när USA:s och Nordkoreas utrikesministrar möttes var tonläget frostigt när ministrarna gjorde uttalanden var för sig. Foto: Joseph Nair, AP / TT

Hård nordkoreansk kritik mot USA

Publicerad

Nordkoreas utrikesminister riktar hård kritik mot USA sedan hans amerikanske kollega Mike Pompeo uppmanat till en fortsatt hård linje gentemot landet.

”Trots nordkoreansk välvilja höjer Washington rösten för fortsatta sanktioner”, säger Ri Yong Ho vid ett säkerhetsmöte i Singapore.

– Otålighet bidrar inte till att skapa förtroende. Att fortsätta ensidiga krav kommer bara att fördjupa misstron.

Hård linje

Tidigare vid samma möte framhöll Pompeo att man bör fortsätta hålla en hård linje gentemot Nordkorea eftersom han menar att landet inte arbetar med nedrustning i tillräckligt hög takt och bad om fortsatt ”diplomatiskt och ekonomisk tryck” mot Pyongyang.

De båda utrikesministrarna skakade hand och utväxlade artigheter vid mötet i Singapore, men hade inget formellt möte.

Kringgår sanktioner

Enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd har Nordkorea inte slutat utveckla kärnvapen. Landet har också upprepade gånger kringgått sanktionerna.

Rapporten har skrivits av oberoende experter som övervakar hur FN-sanktionerna efterlevs. Experterna pekar på att överföringen av olja mellan fartyg på internationella vatten blivit mer omfattande och sinnrik. En vanlig nordkoreansk taktik är att slå av fartygens spårningssystem, men också att rent fysiskt att maskera dem eller använda sig av mindre skepp.

Mike Pompeo sade i förra veckan att Nordkorea har fortsatt anrika bränsle för kärnvapen, trots löften om nedrustning. Han hävdar ändå att Trumps regering fortsätter att göra framsteg i samtalen med Pyongyang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.