Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving förklara hur situationen vid staden Avdijivka skulle kunna utvecklas. Foto: SVT

Hårda strider om Avdijivka: Det händer om staden omringas

Uppdaterad
Publicerad

Den redan hårda kampen om Avdijivka försvåras nu av vinterförhållanden på slagfältet. Utfallet kan bli helt avgörande för krigets slut, menar överstelöjtnant Jörgen Elfving.

I östra Ukraina pågår det intensiva strider runt staden Avdijivka, som är föremål för ”den primära ryska kraftsamlingsriktningen just nu”, enligt tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

– Striderna är otroligt intensiva. Det finns en sifferuppgift från 6 november som talar om att de ryska styrkorna då, under se senaste tre veckorna, hade förlorat 7 000 man – stupade och sårade, säger han.

Kriget i Ukraina

”Inte särskilt betydelsefull”

Vinterförhållanden komplicerar striderna om staden, som kommit att få en central roll i Rysslands anfall – trots att Elfving beskriver den som ”inte särskilt betydelsefull”, rent strategiskt.

– Avdijivka ur ett ryskt perspektiv har en stor symbolbetydelse. De är piskade att nå någon form av militär framgång och då satsar man på Avdijivka, säger han.

Kan vara avgörande för kriget

Även för Ukraina har kontrollen om staden blivit en viktig moralisk kamp. Om Avdijivka faller kommer det påverka den Ukrainska motståndsviljan, menar Jörgen Elfving.

– Hur kommer det uppfattas i väst och hur påverkar det den fortsatta materielltillförseln? Om nu Avdijivka faller kan man fundera i termer av om det är värt att fortsätta stödet till Ukraina eller ska vi se till att det blir en förhandlingslösning?, frågar han sig.

Tappat närmare 30 000 invånare

Slaget om Avdijivka är en av de blodigaste sedan Rysslands fullskaliga invasion i mars 2022. Staden har legat nära fronten sedan 2014 befolkades under 2022 av drygt 31 000 invånare.

– Av dem finns drygt 1 300 kvar och jag bedömer att det främst är äldre personer som lever under väldigt primitiva förhållanden, säger Jörgen Elfving

Se hur striderna ser ut i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet