Hårdare Pekingstyre hotar Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Kina planerar att stärka greppet om Hongkong genom en ny nationell säkerhetslagstiftning.

Den skulle bland annat förbjuda självständighetssträvanden, utländsk inblandning och terrorism, enligt South China Morning Post. Även statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar om Pekings planer.

Ett lagstiftningsutkast ska läggas fram inför nationella folkkongressen, Kinas parlament, på fredag, uppger icke namngivna källor för South China Morning Post (SCMP).

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som gått ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken. Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Protesterna i Hongkong

”Dramatiskt drag”

Om Kina gör verklighet av planerna kan konsekvenserna för Hongkongs relativa självständighet bli långtgående, enligt Hongkongkännaren Tim Rühlig, som är verksam vid Utrikespolitiska institutet (UI).

-Det vore verkligen ett dramatiskt drag. Dels för att artikel 23 har en otroligt symbolisk betydelse då den utlöste massprotesterna 2003, dels för att det skulle kunna innebära allvarliga inskränkningar för civilsamhället, säger han till TT.

De senaste veckorna har slagsmål brutit ut flera gånger i Hongkongs lagstiftande församling, där prodemokrater och Kinatrogna bråkat om tillsättandet av en ordförandepost i ett mäktigt utskott.

Mer långtgående

Det kinesiska lagförslaget går dock betydligt längre än så. År 2003 tvingades styret i Hongkong lägga planerna på en liknande förändring på hyllan sedan uppemot en halv miljon människor slutit upp i protester mot förslaget.

-Det sågs som en så stor inskränkning av fri- och rättigheter att till och med de Hongkongeliter som traditionellt stödjer Peking förkastade det, säger Rühlig.

Regeringen i Peking tycks nu ha kommit fram till att det inte är möjligt att få sin vilja i frågan igenom i Hongkongs lagstiftande församling. Skälet är det politiska klimatet i staden, uppger en källa med insyn i Pekings Hongkongpolitik för SCMP.

”Tvivelaktigt steg”

-Jag har i flera år diskuterat den här frågan med Kinavänliga jurister. Till och med de har sett det som omöjligt för Peking att göra så här, eftersom det skulle bryta mot Hongkongs grundlag. Så rent juridiskt är det ett väldigt tvivelaktigt steg, säger han.

Val till Hongkongs lagstiftande församling väntas i september. Oppositionspartier mobiliserar med full kraft för att försöka nå en majoritet så att man kan blockera nya lagar från den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lams styre, skriver SCMP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet