Foto: Reuters

Internet glöder i oroligt Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer för och emot regimen fortsätter att kräva dödsoffer i Venezuela. Presidenten hotar att kasta ut CNN ur landet, och folkets sug efter information får ”internet att glöda”.

Efter fängslandet av oppositionsledaren Leopoldo López tidigare i veckan visar ilskan mot landets ledning inga tecken på att avta. Det senaste dödsoffret var en arbetare som sköts ihjäl när han passerade en demonstration i Barquisimeto i det oljerika västra Venezuela, uppger president Nicolás Maduro.

Antalet döda i gatukonflikterna de senaste dagarna är därmed uppe i minst sex.

Oro i Venezuela

Högre siffror florerar också, men bristen på oberoende nyhetskällor är skriande, särskilt utanför huvudstaden Caracas.

”Nog nu!”

I det kluvna landet är statliga kanaler regeringen trogna, medan privatägda medier tidigare utgjort starka kritiska röster till Maduros företrädare Hugo Chávez. Många av dessa har de senaste åren manövrerats ut, och Maduro är på krigsstigen mot flera av de kvarvarande.

Colombia-baserade NTN24, en kabelkanal som sänt från regimkritiska demonstrationer, bannlystes i förra veckan. Och nu hotar Venezuelas regering med att koppla bort även CNN Español från tv-näten.

– Jag har bett informationsministern att säga till CNN att vi har inlett processen med att kasta ut dem från Venezuela om de inte börjar sköta sig, sade Maduro i ett tv-tal.

– Nog nu! Jag tillåter inte krigspropaganda mot Venezuela!

Enorm datakonsumtion

Därmed väntas ännu mer av nyhetsspridningen flytta till internet. Nyhetsbyrån EFE beskriver det som att ”internet glöder” i landet.

– Vi har haft en enorm datakonsumtion hos våra kunder den senaste veckan, med början vid händelserna den 12 februari, säger Juan Comerma, infrastrukturchef på telejätten Movistar i Venezuela, till EFE.

Det är allra tydligast i huvudstaden, där datatrafiken ökat med 35 procent. Och detta är i ett land som redan tidigare var ett av de smarttelefon-tätaste i regionen.

Medier i Venezuela

Venezuela är ett kuperat och till stora delar svårtillgängligt land, och etermedier har länge varit avgörande informationsbärare.

Under tidigt 1950-tal var Venezuela ett av de första länderna i världen att få tv-sändningar. En av de tidiga kanalerna som blev tongivande var privata RCTV.

På 00-talet tyckte president Hugo Chávez att RCTV och andra privata tv- och radiojättar var för partiska, och lyckades stänga ned flera av dem.

Partiskheten stämmer, enligt oberoende kartläggningar, men går åt båda hållen – statliga medier är ofta lojala mot regeringen. Ett exempel på det är ett av landets mest berömda program, Aló Presidente, en slags pratshow med landets ledare. Det sändes under stora delar av Chávez presidenttid 1999-2013, från klockan 11 till långt in på eftermiddagen varje söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Venezuela

Mer i ämnet