Venezuela tar över matkedja

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Venezuela tog på fredagen kontroll över en privat butikskedja, på order av president Nicolas Maduro.

Han anklagar livsmedelskedjan för att gömma undan varor, för att skapa brist och köer i syfte att destabilisera regeringen.

Presidenten sade inte om det rörde sig om ett permanent förstatligande, men gjorde i ett tv-tal klart att staten tar över verksamheten i kedjan som ”för krig mot folket”.

Oro i Venezuela

Namnet på kedjan nämndes inte i Maduros tal, men det antogs att det rörde sig om Día a Día, där soldater och statligt anställda placerats ut för att övervaka försäljningen. Liknande ingripande har gjorts mot apotekskedjan Farmatodo.

Día a Días chef greps, anklagad för ”bojkott och destabilisering” av ekonomin. Två chefer för Farmatodo greps tidigare i veckan.

Venezuelas ekonomi gick i recession förra året och inflationen steg till 64 procent. Den ekonomiska krisen har förvärrats av sjunkande oljepriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Venezuela

Mer i ämnet