Officerare bör kistan vid en av bombdådens offers begravning på söndagen i Turkiet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Massgripanden efter bombdåd i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 235 personer med koppling till det prokurdiska partiet HDP har gripits av turkisk polis, efter helgens bombdåd i Istanbul. Utrikesminister Margot Wallström (S) uppmanar Turkiet att agera ”vettigt” efter attentatet. 

– Vi har ju sett för mycket av att man under förevändning av att bekämpa terrorismen också vidtar åtgärder mot fri media och oppositionen, konstaterar Wallström.

De gripna ska enligt statliga medier ha kopplingar till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan.

Insatsen genomfördes sedan en utbrytargrupp från PKK, Kurdistans frihetsfalkar (TAK), tagit på sig lördagens bombdåd i närheten av besiktas-stadion Istanbul, då 44 människor dödades och omkring 170 personer skadades. Hårt beväpnad polis slog till mot mål i flera städer runt om i Turkiet, däribland i Istanbul och Ankara.

TAK skrev i ett uttalande att dådet i Istanbul var en hämndaktion mot den turkiska staten för våldet i de kurdiska delarna av landet, och fängslandet av PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

Flygbombningar

HDP:s språkrör sitter redan frihetsberövade i väntan på en rättegång om påstådda band till PKK.

Bara timmar efter att TAK tog på sig dådet ska turkiskt srtidsflyg bombat PKK-ställningar i norra Irak. Enligt ett uttalande från militären ska ett lokalt högkvarter förstörts i attacken, skriver Reuters.

I ett uttalande efter dådet sade Turkiets president Erdogan att dådet riktades mot polis och civila, i syfte att åsamka så stor skada som möjligt.

Över 40 döda

Antalet döda vid arenan har stigit till 44, sade Turkiets hälsominister Recep Akdag på måndagsförmiddagen. Av de omkomna är 36 poliser och åtta civilpersoner.

Det var sent i lördags som en bilbomb exploderade utanför fotbollsklubben Besiktas hemmaarena. Strax efteråt sprängde en självmordsbombare sig själv intill en grupp poliser i en närliggande park.

Närmare 170 personer skadades i dåden, som Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en utbrytargrupp från terrorstämplade PKK, har tagit på sig.

Wallström uppmanar till ”vettigt” agerande

Utrikesminister Margot Wallström (S) manar Turkiet att agera ”vettigt”.

– Vi har ju sett för mycket av att man under förevändning av att man bekämpar terrorismen också vidtar åtgärder mot fria medier och oppositionen, konstaterar Wallström, som inte är förvånad över hur Turkiet har svarat på attentatet i Istanbul.

– Det var väl många som förväntade sig att ett sådant här dåd inte skulle mötas med likgiltighet utan att man skulle besvara detta med kraft. Nu gäller det ju att det görs med respekt för internationell lag och på ett sätt som är proportionerligt och vettigt, säger Wallström i samband med dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer