Storbritanniens Tony Blair och USA:s George W Bush talade ofta om ländernas ”speciella förhållande”. Foto: TT

Hemlig rapport: Blair bestämde sig i förväg för krig

Uppdaterad
Publicerad

Den förre brittiske premiärministern, Tony Blair, skulle stödja USA om ett militärt ingrepp krävdes i Irak. Det hävdade den dåvarande amerikanske utrikesministern, Colin Powell i en rapport skriven redan ett år innan Irakkriget bröt ut.

Det är den brittiska konservativa tidningen, Mail on Sunday, som läst rapporten. Rapporten har läckt ut i samband med att presidentkandidaten och före detta utrikesministern Hilary Clintons e-mail publicerats. Rapporten är skriven i mars 2002, ett år innan invasionen av Irak, i rapporten skriver USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell:

– Blair kommer att vara med oss om vi blir tvungna att vidta militära åtgärder.

Irakkriget

”Aviker inte från vad han sagt”

En talesperson för Tony Blair har sagt till Mail on Sunday, att innehållet inte avviker från vad den före detta premiärministern sagt offentligt vid tiden. Tony Blair var under hela upptakten till kriget en stark förespråkare för diplomatiska lösningar och har hävdat att han inte tog ställning i förväg. Mail on Sunday menar att det här visar att han och president Bush hela tiden planerade för en militär lösning.

Bekräftar vad man trott

I rapporten skriver även Colin Powell att Blair är  ”övertygad om att hotet är på riktigt” och att ”lyckas” mot Saddam Hussein, kommer ”att bringa mer framgång för regionen”.

Tony Blairs kritiker har hela tiden hävdat att han hetsade på kriget och brittiska The Guardian, som står till vänster, skriver att rapporten bekräftar vad man redan misstänkte. Tidningen publicerade i juli 2002 en artikel som hävdade att Blair lovat Bush att bistå honom vid krig, oavsett vad hemmaopinionen tyckte.

Blair mästare på PR

Vid tiden för Irakkriget hade Tony Blair opinionen emot sig och hans parti Labour var djupt delat i frågan. I rapporten skriver Colin Powell bland annat att den brittiska opinionen var ett problem men att Blair var en mästare på PR och kommunikation.

Till The Chilcot Inquiery, den utredning som undersöker vad som hände inför Irakkriget, har Tony Blair sagt att hela tiden varit öppen med vad han och George W Bush sade till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irakkriget

Mer i ämnet