Hemlösheten ökar i Ukraina – över sex miljoner på flykt inom landet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre miljoner ukrianare har flytt landet sedan krigets start för drygt tre veckor sedan. Samtidigt är det många som inte kan lämna landet. Just nu befinner sig över sex miljoner ukrainare på flykt inom landets gränser.

Nästan var fjärde av Ukrainas 44 miljoner invånare har tvingats på flykt sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i landet för drygt tre veckor sedan, enligt FN.

3,2 miljoner ukrainare har flytt till angränsande EU-länder. Även inom landets gränser befinner sig miljontals människor på flykt. Enligt OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, är 6,5 miljoner ukrainare på flykt inom landet.

Funktionshindrade barn riskeras att lämnas

Sky News rapporterar om flera hemlösa efter beskjutningar mot ett bostadshus i stadsdelen Podil i Kiev på lördagsmorgonen, där minst en person hittats död. Det är bara ett av alla bostadshus som utsatts för bombingar i landet de senaste veckorna och tvingat människor att lämna sina hem. 

Att fly landet är inte möjligt för alla. För många äldre blir det en svårighet utan hjälp från släktningar. Rädda Barnen larmar också om barn på barnhem och institutioner som riskeras att lämnas kvar när anhöriga flyr, särskilt utsatta är barn med funktionshinder. Många barn riskerar också att blir offer för traffickning.

Tolv miljoner fast i krigszoner

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR handlar det om den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Förutom de nästan tio miljonerna som befinner sig på flykt har också över tolv miljoner ukrainare fastnat i krigszoner varifrån de inte kan ta sig till följd av de stora riskerna och den omfattande förstörelsen av broar, vägar och bristande information.

Se mer i klippet ovan om senaste attackerna i Kiev, där bland annat en förskola beskjutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.