Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hennes hjärta stod still i över 6 timmar

Hennes hjärta stod still i över sex timmar

Uppdaterad
Publicerad

Audrey Mash, en 34-årig brittisk vandrare, återupplivades i Spanien efter ett sex timmars hjärtstillestånd som orsakades av svår hypotermi. Den låga temperaturen som gjorde att hon blev sjuk hjälpte till att rädda hennes liv enligt vad en läkare beskrev som ett ”exceptionellt fall”.

I början av november var Audrey och hennes man Rohan Schoeman ute och vandrade i katalanska Pyrenéerna. Paret fastnade i en snöstorm och Audreys kroppstemperatur sjönk till 20,2 grader innan räddningsteamet anlände. När hon nådde sjukhuset hade hon inga livstecken.

När Mashs kroppstemperatur hade nått 30 grader, använde läkarna defibrillatorn för att få liv i henne igen. Hennes hjärta startade, över sex timmar efter att det stannat.

Läkarna på Vall d'Hebron-sjukhuset i Barcelona sa att hon hade lidit av det längsta dokumenterade hjärtstoppet i Spanien.

– Det är ett exceptionellt fall i världen, sa läkaren Eduard Argudo enligt Reuters.

Temperaturen avgörande

Hypotermin gjorde att hennes hjärta stannade, men det räddade samtidigt hennes kropp och hjärna, berättade läkarna. Kölden bromsar kroppens ämnesomsättning, vilket gör att organen behöver mindre blod och mindre syre, vilket hjälper till att skydda hjärnan.

– Om hon hade varit i hjärtstopp så länge vid en normal kroppstemperatur, skulle hon vara död.

Elva dagar efter hjärtstilleståndet lämnade Audrey sjukhuset. Hennes hjärta slår nu normalt igen och hon säger att hon är fullt återställd, bortsett från domningar i fingrarna.

– Vi var mycket oroliga för neurologiska skador med tanke på att det finns praktiskt taget inga fall av människor som har haft hjärtstillestånd så länge och återupplivats, sa Eduard Argudo under torsdagen när hennes fall presenterades på sjukhuset i Barcelona.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer