Mystiska Maria kan vara från tom grav

Uppdaterad
Publicerad

Polisen undersöker information från Sverige om mystiska flickan i Grekland. Samtidigt har information kommit fram om en skandinavisk man som säger att barnet kan vara hans flicka som skulle ha dött 2009.

Sedan i onsdags har fler än 8.000 tips strömmat in om den lilla fyraåriga flicka som kallas Maria, och som återfanns i ett läger i närheten av den grekiska staden Farsala. Nu uppger Sky News att åtta av alla tipsen anses vara värda att gå vidare med – och ett av dem ett högintressant från Sverige.

Informationen (det är okänt vad tipset från Sverige innehöll) har slussats vidare till polisen.

Mysteriet Maria

Tom grav skapar frågetecken

Polisen har även kontaktats av den skandinav som tror att Maria kan vara hans barn som skulle ha dött vid födseln 2009. Expressen skriver om mannen som hört av sig till den grekiska polisen. Mannens barn dog på grekiskt sjukhus 2009 men föräldrarna fick aldrig se kroppen och redan för fyra år sedan blev de misstänksamma och krävde att graven skulle öppnas.

När graven öppnades visade det sig att den var tom, och nu vill pappan att den omtalade Maria ska DNA-testas för att se om det är hans dotter.

Tips från flera håll

De andra tipsen som polisen går vidare med kommer från USA, Frankrike, Kanada och Polen, skriver Sky News.

Flickan tros vara av skandinaviskt eller östeuropeiskt ursprung och polisen misstänker att hon kidnappades som liten baby. Många som hört av sig under dagen till den grekiska barnrättsorganisationen som har hand om flickan, skickar fotografier på sina förlorade barn.

Polisen uppmärksammade henne då hon utseendemässigt inte alls liknade det par som hävdade att de var flickans föräldrar. Flickan utnyttjades för att tigga på gatorna.

Efter att ett DNA-test visat att paret inte var flickans föräldrar har de ändrat sin utsaga flera gånger.

Bland annat har de hävdat att en ensamstående kvinna lämnade flickan som spädbarn i deras vård då kvinnan skulle varit oförmögen att ta hand om sitt barn. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet